27 de setembre 2009

Els Dilluns dels Drets Humans

Des de l'any 1998, Justícia i Pau i el Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia organitzen un cicle permanent de conferències amb l'objectiu de donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món.

Aquestes conferències es fan a la seu de Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria, 13) el primer dilluns de cada mes a les 19 hi pretenen escoltar experts i persones o organitzacions que actuen en relació amb la realitat objecte de cada sessió. L'entrada és lliure i no cal inscripció prèvia.

Les properes conferències són:

Dilluns, 5 d'octubre 2009
L'impacte socioeconòmic i ecològic de les empreses transnacionals a l'Àfrica subsahariana

Dilluns, 2 de novembre 2009
La situació de la dona a l'Àfrica subsahariana

Dilluns, 14 de desembre 2009
Què passa a Somàlia? Quines esperances de futur?

Més informació de les conferències:
* Dilluns, 5 d'octubre 2009
L'impacte socioeconòmic i ecològic de les empreses transnacionals a l'Àfrica subsahariana

Després de la descolonització, les economies africanes han depengut, a banda, les seves produccions agrícoles, sobretot, de l'explotació d'alguns dels recursos naturals com diamants, or, coure, urani, coltan, i altres, que a més a més, han estat controlats per empreses transnacionals. El cas paradigmàtic és el de la República Democràtica del Congo. Quins impactes tenen les actuacions de els empreses transnacionals en aquests països? Quins mecanismes existeixen per denunciar els abusos?

Ponents:
Mbuyi Kabunda, membre de l'Institut d'Estudis Africans de la Universitat Autònoma de Madrid.
Eulàlia Reguant, investigadora de Justícia i Pau.

* Dilluns, 2 de novembre 2009
La situació de la dona a l'Àfrica subsahariana
La dona africana aporta entre el 60 i el 80% del treball de producció d'aliments, ja sigui per consum de la llar o per la seva venda, segons estimacions de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Tot i això, no ha estat fins fa poc temps que s'ha començat a reconèixer l'importància del paper de la dona en molts altres àmbits. Des dels països del Nord hem començat a conèixer les estratègies de resistència de les dones africanes.

Ponents:
Remei Sipi, activista guineana i presidenta de l'Associació de Dones E'Waiso Ipola.
Soledad Vietez, antropòloga i professora de la Universitat de Granada.

* Dilluns, 14 de desembre 2009
Què passa a Somàlia? Quines esperances de futur?
Somàlia és un país amb un Estat totalment fragmentat en mans de senyors de la guerra en pràctica guerra civil, que no veu la llum al final del túnel. L'esperança de vida és només de 47 anys. La seva economia se sustenta en el sector primari i de subsistència, especialment la ramaderia i la pesca. Els assalts als pesquers són una conseqüència més d'aquesta situació. Però les informacions que ens arriben sempre són incompletes i complexes d'entendre, ja que parlem d'un conflicte latent existent des de fa pràcticament 20 anys.

Ponents:
Josep Maria Royo, investigador de l'Escola de Cultura de Pau.
Itziar Ruiz Jiménez, presidenta secció espanyola d'Amnistia Internacional.