31 d’octubre 2009

La setmana dia a dia

Dilluns, 2
Catequesi parroquial d’infants: de les 18:00 a les 19:15 h. Més informació aquí.

Celebració de tots els fidels difunts: a les 20:00 h. pregarem per totes les persones de la comunitat que han mort aquest any. Més informació aquí i aquí.

Dimarts, 3
Casal Sant Ildefons: Castanyada i ballada de sardanes.

Reunió del Grup de Reflexió Bíblica: de les 19:15 fins les 20:15 h. Més informació aquí.

Dimecres, 4
Grup de pregària: a les 20:00 h la capella. Més informació aquí.

Dissabte 7
Activitats de l’Esplai i de l’Escoltisme: a parir de les 16:00 fins les 19:00 h. Més informació aquí i aquí.

Aquest dimecres, pregària

Tal com es va informar fa uns dies a propòsit de les iniciatives que el Consell Pastoral va proposar per aquest nou curs, ha quedat constituït un nou Grup de Pregària que ha fixat les seves trobades el primer i tercer dimecres de cada mes a les 8 del vespre. No cal dir que el Grup és obert a tothom que vulgui gaudir d’una estona de silenci i pregària. La propera trobada serà aquest dimecres dia 4 de novembre a les 20:00 hores a la capella de l'Altíssim.

La Celebració de tots els fidels difunts

El dia 2 de novembre l’Església celebra aquesta festivitat en record de totes les persones que arreu del món han traspassat la frontera de la vida i descansen en la pau del Senyor. A la nostra Comunitat, per primera vegada en aquest dia,
recordarem i pregarem per totes les persones de la comunitat que han mort durant l’any. Tots som convidats a assistir-hi i molt especialment els familiars dels difunts.
Fins ara aquest record pels nostres difunts el fèiem el 23 de gener, festa de Sant Ildefons, el nostre Patró. La intenció no és altra que la de situar cada cosa en el seu context i poder donar així un to més festiu a la celebració de Sant Ildefons.

Celebració de Noces d’Or

Dissabte passat dia 24 a la missa de les 8 del vespre, el matrimoni Juan Manuel Antem Omedes i Margarita Juanico Donato, acompanyats dels seus fills, nets, familiars, amics i l’habitual comunitat varen celebrar els cinquanta anys de matrimoni. Des d’aquí els felicitem ben de cor i desitgem que puguin continuar amb goig fent junts el camí de cada dia.

Grup de Reflexió Bíblica: canvi d'horari i de sala

La segona sessió d'aquest curs del grup de Reflexió Bíblica serà el proper dimarts dia 3, a les 19:15 hores, a la sala del segon pis (sortint de l’ascensor a mà dreta), que té millor acústica i a més disposa d’un equip de so que ha deixat una empresa de comunicació. Aquesta sala l’ocupa un altre grup fins a les 7 de la tarda, i per facilitar la seva sortida es demorarà l’inici de la trobada uns minuts, per això l'hora d'inici serà un quart de vuit.

29 d’octubre 2009

Entrevista a Antoni Bassas

Tot seguit es reprodueix una molt interessant conversa amb Antoni Bassas transcrita per Lídia Roig i publicada al número 43 de la revista "Recerca", en la que el periodista reflexiona sobre la fe, sobre Déu, sobre Jesús i sobre l'Església.

En tant que cristià, com a creient, què és per a tu, el més important a la vida?
Respondre això no és pas fàcil, però jo diria que el més important és la vida mateixa amb la seves limitacions, però també les seves capacitats humanes. Jo crec que és un joc d'equilibri entre ambdues coses; duna banda, ser conscients de la nostra radical igualtat amb la resta del gènere humà i, en conseqüència, una certa idea de pertànyer a una mateixa espècie, família, i de l'altra, mirar de potenciar les capacitats que tots tenim i, a partir d'aquí, que cadascú busqui el seu camí a la vida. Per exemple, per a mi ha estat molt important la realització professional. Entenc que donat que hem de treballar per viure, millor que sigui en una feina que em satisfaci, una feina que m'agradi, que pugui estimar, en la qual em senti a gust i en la mesura que sigui possible tingui algun sentit social. Però també és veritat que he triat un camí relativament convencional, de matrimoni, de fills, perquè he tingut vocació de casat. No hi vaig pensar gaire en el seu moment, perquè em va semblar la manera amb què podia ser més jo mateix, podia sentir-me més feliç. És un projecte de vida que m'agradava desenvolupar. Després, a mesura que vas madurant, a part dels projectes, familiar i professional, descobreixes projectes nacionals, descobreixes la relació amb els amics i, finalment, hi ha una dimensió més personal, més íntima que t'interpel·la, jo crec que ens interpel·la sovint, amb més o menys profunditat, en funció de l'època de la vida per la qual passem, que ens situa en un eix de transcendència en què cal decidir si ens donem per satisfets en allò que el professor Panikkar diu de ser un mico desenvolupat o si considerem que, a més d'això, hi ha quelcom que crema dins d'un mateix, amb més o menys intensitat, segons les èpoques. Jo aquesta dimensió he procurat conrear-la, primer, i con tanta altra gent, d'una manera inconscient, per herència familiar, perquè, senzillament, els meus pares eren creients i la fe a casa meva es vivia amb molta normalitat i, segon, com una decisió més volguda, més conscient, més personal, en part com a consol, en part com a reconeixement d'un sentiment íntim que no puc ni vull reprimir, no vull amagar. És quelcom que porto a dintre i que, insisteixo, crema amb més o menys intensitat. El més important a la vida segurament és la suma de totes aquestes coses i probablement .dit d'una manera molt de boy scout, que vaig ser de més jove -, seria que el dia que tu deixis aquest món, almenys allò que t'ha tocat a tu sigui millor o no hagi empitjorat.

I la felicitat... on la trobes?

27 d’octubre 2009

Conferència de José Antonio Pagola a la Claret

l proper divendres dia 6 de novembre a les 19:30 a la llibreria Claret (Roger de Llúria, 13), José Antonio Pagola, director de l'Institut de Teologia i Pastoral de Sant Sebastià i autor de llibre “Jesús. Aproximació Històrica” farà una conferència sobre "Tornar a Jesús, el Crist: una tasca urgent a l'Esglèsia d'avui".

José Antonio Pagola (Sant Sebastià, Guipúscoa, 1937) va cursar els seus estudis de teologia i ciències bíbliques a la Pontifícia Universitat Gregoriana i el Pontifici Institut Bíblic de Roma, i a L'École Bíblique et archéologique Française de Jerusalem. Ha estat professor de Cristologia a la Facultat Teològica del Nord d'Espanya (Vitòria). Autor de diverses obres de teologia i pastoral, sobre Jesucrist ha publicat: "Catequesi cristològica" (1975); "Jesús de Natzaret. L' home i el seu missatge"(1981); "Què sabem del Jesús històric?" (1983); "Jesús i la misericòrdia" (2005); "Jesús davant la dona" (2006); "Creer, ¿para qué?" (2008). En l'actualitat és director de l'Institut de Teologia i Pastoral de Sant Sebastià. Des de fa deu anys es dedica exclusivament a investigar i donar a conèixer la persona de Jesús. La seva obra més coneguda "Jesús. Aproximació Històrica" (2007) ha estat traduïda a l'italià, anglès, portuguès i català.

24 d’octubre 2009

Catequesi: 6è grau

Els infants de la Comunitat de Sant Ildefons estan començant aquests dies el curs 2009-2010 de la Catequesi. Als més grans, els nois i noies de 6è grau, se'ls proposa fer un pas més endavant: fer-se més conscients sobre el què creiem, sobre el significat de la nostra Fe, i sobre la importància de la pregària en aquesta recerca constant de Déu i Jesucrist.

Pregar no és més que ser capaç d’aturar-nos i escoltar el que ens corre per dins… les emocions i els sentiments… sentir de vegades la presència d’algú que ens parla a cau d’orella o que ens acompanya en aquests moments de joia o d’angoixa. No sol ser fàcil trobar aquest moment però podem fer-ho de moltes maneres diferents. Aquí es proposa una forma ben simple: llegir un breu text i escoltar una cançó durant uns minuts...intentant interioritzar el que ens suggereixen ambdues coses :

23 d’octubre 2009

La setmana dia a dia

Diumenge, 25
Primera sessió del curs de la Catequesi familiar mensual (Grup B) a partir de 3/4 d’11 del matí. El tema a tractar serà: Tots Sants. S’acaba participant tots junts de l’Eucaristia d’1/4 d’1 del migdia. Més informació aquí.

Primera sessió del curs del grup de joves de Batec a partir de 3/4 d'1 del matí. Més informació aquí.

Dilluns, 26
Catequesi parroquial d’infants de les 6 a 1/4 de 8 de la tarda. Més informació aquí.

Dimarts, 27 Casal Sant Ildefons, a 2/4 de 6 xerrada a càrrec de Maribel Pendàs: La vida quotidiana en els Monestirs femenins: Pedralbes i Vallbona de les Monges.

Reunió del Grup de Justícia i Pau a les 7 de la tarda. Més informació aquí.

Dissabte 31
Activitats de l’Esplai i de l’Escoltisme de 4 a 7 de la tarda.

2 de novembre, dia dels difunts

Tradicionalment la nostra parròquia ha tingut el costum de recordar els difunts de la Comunitat el dia 23 de gener, festa de Sant Ildefons. A partir d’aquest any el Consell Pastoral ha cregut oportú traslladar aquesta celebració al dia 2 de novembre, dia en el que tota l’Església prega especialment pels difunts.

Aquest canvi de data ens permet donar a la celebració de la festa de Sant Ildefons un aire més festiu, centrant més l’atenció en tots els que formem part de la comunitat i especialment en les persones i grups que hi treballen.

Així doncs, dilluns dia 2 de novembre a les 8 del vespre ens reunirem per celebrar l’Eucaristia, pregarem pels difunts de la nostra comunitat que ens han deixat durant aquest any i farem memòria dels vostres familiars.
Esperem la vostra assistència de record i pregària.

Mn.Rovira Belloso, a l'Assemblea

El passat dilluns dia 19 a les 9 del vespre es va celebrar la primera Assemblea del curs amb una vuitantena de persones que es van reunir per escoltar Mn. Josep Maria Rovira Belloso que va parlar de "Com ha de ser la vida del cristià d’avui".

Maite Cura, del Consell Pastoral, va presidir la taula. Mn. Lluís Saumell va presentar Mn. Rovira i el va definir no com un teòleg de laboratori sinó com un teòleg al servei de la pastoral.

Mn. Rovira Belloso va plantejar la seva ponència en cinc centres d’atenció:

1 – La construcció de la personalitat humana i de la consciència del cristià
Essent estudiant a Roma als anys cinquanta hi havia dues coses que li cridaven l’atenció: una, l’existència d’un cristianisme que tenia un gruix humanista considerable: democràcia, drets humans, treure la fam del món, eslògans d’un cristianisme pre-conciliar però que preludiaven el Vaticà II, i l'altra, la presència a Europa d’intel·lectuals i de polítics cristians que donaven concreció a aquella ideologia cristiana i humanista.

Què passava? Que Déu infinitament bo i l’home pecador són molt a prop i de tant en tant Déu alena amb força sobre l’home. Déu és molt a prop de l’home, criat a la seva imatge i semblança i això fa que l’home tingui capacitat d’estimar, i per tant consciència espiritual amb capacitat de decidir i d’actuar en bé dels altres.

2 – La fe no és solament una creença en Déu sinó una experiència de Déu
La vida cristiana està formada per creients que no solament tenen una creença; l’escalf de la creença és l’experiència de Déu.

“Els cristians del segle XXI seran místics o no seran” deia Karl Rahner. Mn.Rovira hi està d’acord, però no com aquells que en podríem dir “místics de primera categoria”(Teresa de Jesús, Sant Joan de la Creu, etc.), sinó d’aquelles persones que a través de la pregària, d’alguna manera, experimenten com Déu és compassiu i misericordiós, que no ens deixa ni en el sofriment ni en la joia, ni davant de les decisions difícils de la vida, i que ens empeny cap als germans nostres més desposseïts.

És arribar a una amistat personal amb Déu carregada de respecte.

Sense aquesta experiència no valdria res que ens omplíssim la boca dient que nosaltres som catòlics del Concili Vaticà II. Què vol dir ser del Concili? Glorificar Déu i ser testimonis de Déu en el servei al proïsme.

Reflexions a la Paraula de Déu

Senyor, que hi vegi

Hem de mirar de copsar l’essencial de l’Evangeli d’aquest diumenge. Aquesta expressió espontània, il·lusionada, de l’home cec que s’atansa a Jesús amb confiança –“Senyor, que hi vegi”– és la que hem de fer nostra. Cadascú de nosaltres pot acostar-se al Crist que salva i presentar-li la mateixa aspiració: “Senyor, que hi vegi”. A la vida, més tard o més d’hora, tots els humans ens trobem amb situacions delicades, complexes o inesperades en què ens quedem orfes de claror, i en què tot sembla fosc. En aquestes ocasions personals tot se’ns tira a sobre i, de vegades, ens manquen les forces per reaccionar. Per això, és bo que, a propòsit d’aquest Evangeli, carreguem les piles de la confiança per a poder veure-hi, per a encertar els camins que ens facin sortir de les ombres.

Pregària pels qui ens han deixat

Aquest dijous passat, en la celebració de l’Eucaristia de les 8 del vespre, vàrem pregar per Roser Mercadé i Joan Cura que darrerament ens han deixat per anar a la casa del Pare. Aquest darrer era el pare de la Maite Cura, que junt amb el seu marit, en Jaume, col·laboren en la Pastoral del Baptisme i formen part del Consell Pastoral.

Nota d’agraïment de Mn. Xavier de Dou

En nom propi i de la meva família vull agrair a tota la Comunitat de Sant Ildefons les paraules de condol pel traspàs del meu germà Antonio Mª (a.c.s) i molt especialment les pregàries. Tot plegat ens ha confortat en aquests moments de dolor, manifesta la vostra amistat i fa que no perdem l'esperança d'un amor fratern. Gràcies de tot cor a tots.
Ben vostre,
Mn Xavier de Dou, diaca

22 d’octubre 2009

Per un ordre mundial més just

Una mirada cristiana sobre l'economia en temps de crisi

Justícia i Pau organitza un cicle de conferències per aprofundir sobre els principis i criteris que l’Església i els cristians proposen per organitzar de forma més justa la convivència humana. En aquest sentit,  Benet XVI ha publicat fa poc l’encíclica "Caritat en la Veritat", que representa un punt de referència ineludible dins d’aquest pensament. En un context de greu crisi econòmica mundial, els ponents reflexionaran sobre el principis i regles que haurien de regir l’ordre econòmic global, per tal de posar-lo veritablement al servei de les necessitats i el desenvolupament integral de totes les persones en tot el món, i en equilibri amb el medi ambient.

Així, es reflexionarà sobre els reptes i interrogants que ens plantegen la pobresa i la fam, les relacions econòmiques internacionals, la propietat privada i la seva funció social, els impostos i la despesa pública, les formes de producció, el consum, el treball i els drets laborals, les migracions econòmiques, el sistema financer ...

Totes les sessions seran en dimecres de 19.30 a 21.15 h al Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria 13 a Barcelona). Cal inscripció prèvia, que és gratuïta, a: premsa@justiciaipau.org, el telèfon és el 93 317 61 77.

El prgrama és el següent:

21 d’octubre 2009

Reunió mensual del Consell Pastoral

Ahir dimarts al vespre es va reunir el Consell Pastoral en la segona reunió del curs. El primer tema que es va tractar va ser l'Assemblea celebrada dilluns passat en la que Mossèn Rovira Belloso va parlar de com hauria de ser la vida del cristià avui en dia. La valoració va ser molt positiva tant pel contingut de la xerrada, com per l'accessibilitat i personalitat de Mn.Rovira.

S'informa que el nou grup de pregària comença la seva primera reunió aquest mateix dimecres dia 21,a les 8 del vespre.

La Cap de Suport i Gestió, Àngels Vilaró, va informar al Consell de les coses que s'estan fent a les dependències de la Parròquia, destacant la instal·lació de la calefacció que les properes setmanes estarà ja enllestida. Es comenta amb satisfacció l'aportació, molt important, que fan diferents voluntaris, tant els que s'han presentat recentment com els que fa anys que col·laboren, pel bon funcionament del dia a dia de la nostra Comunitat. Es recorda la importància de les aportacions econòmiques per tal de fer front al manteniment mínim de les instal·lacions, i que a Secretària es poden deixar les dades bancàries per tal de fer subscripcions periòdiques.

Es faciliten dades de la utilització del bloc des de la darrera reunió del Consell on s'aprovà obrir-lo públicament. En aquest mes 112 usuaris han entrat al bloc, realitzant 322 visites i entrant a 1.343 pàgines. La durada mitjana de cada visita és de gairebé 11 minuts. Tenint en compte que es va anunciar el bloc el primer cap de setmana d'octubre, es considera que l'acceptació està sent força bona.

El Consell Pastoral va creure oportú traslladar el record del difunts de la Comunitat del dia de Sant Ildefons (23 de gener) al dia 2 de novembre, dia en que l'Església prega especialment pels difunts. D'aquesta manera el dia del nostre patró es convertirà en una diada més festiva amb la participació dels diferents grups de la Comunitat.

La propera reunió del Consell Pastoral serà el dimarts 17 de novembre. Prèviament es confirmarà el tema de l'Assemblea de novembre prevista pel dia 9, un cop fetes les gestions oportunes amb el possible ponent.

Setmana de Cinema Espiritual

Del divendres 6 al diumenge 15 de novembre es portarà a terme la VI Setmana de Cinema Espiritual als Lluïssos d'Horta (Feliu i Codina, 7), a 5 minuts a peu de la parada d'Horta de la línia 5 del Metro. El Director de la Setmana és Mn. Peio Sánchez i té la col·laboració d'un grup de professors de teologia, de comunicació audiovisual, d'educadors, d'afeccionats al cinema, de membres d’associacions Culturals i representants d’empreses del sector, amb el suport de les Delegacions de Pastoral de Juventut i de Mitjans de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona.

Com diuen els organitzadors: "No és cap casualitat que, precisament, en una època de crisi, tinguem una bona collita de pel·lícules que ens presenten personatges que, a pesar de tot, segueixen esperant contra tota esperança, com el protagonista de "Slumdog Millionaire". O que capgiren les seves vides envers l’entrega i la bondat, como en "Gran Torino". Fins i tot, personatges que, per la seva ingenuïtat, ens recorden que sempre són possibles les il·lusions, com en" El hijo de Rambow" o "El valiente Despereaux". Tot i que també comptem amb avisos que ens prevenen de falses expectatives, com "La ola", finalment ens queden els personatges que superen les proves i troben una confiança bàsica, fonamentada d’una manera transcendental, com en "La vida secreta de la abejas".

El preu de cada sessió és de 4 euros, i l'abonament per a les 6 pel·lícules és de 18 euros.

Hi ha també sessions especials per joves, aquí teniu més informació.

Aquestes són les pel·lícules que es podran veure en les sessions obertes al públic:

19 d’octubre 2009

353 infants a la Catequesi de Sant Ildefons

Diumenge 18, dilluns 19,i diumenge 25 són les dates d'inici dels diferents grups de Catequesi Infantil de la nostra Comunitat.

Aquest curs hi ha inscrits 353 infants: 92 al grup dels dilluns, 112 al grup A de la Catequesi Familiar, i 149 al grup B.

Per graus hi ha 94 infants de 1er, 111 de 2on, 57 de 3er, 43 de 4rt, 27 de 5è i 21 de 6è.

A Sant Ildefons no es planteja la catequesi infantil només per preparar la Primera Comunió, sinó com un camí per acompanyar els petits  en el seu coneixement de Jesucrist durant la seva infantesa. Al partir dels 13 anys segueixen amb el grup de Batec, adreçat a adolescents.


16 d’octubre 2009

La setmana dia a dia

Diumenge, 18
Primera sessió del curs de la Catequesi Familiar mensual (Grup A) a partir de 3/4 d’11 del matí. El tema a tractar serà: Tots Sants. S’acaba participant tots junts de l’Eucaristia d’1/4 d’1 del migdia. Més informació aquí.

Dilluns, 19
Catequesi Parroquial d’infants de les 6 a 1/4 de 8 del vespre.

Assemblea de la Comunitat, a les 9 del vespre. Més informació aquí.

Dimarts, 20
Casal Sant Ildefons: A 2/4 de 6 projecció de la pel·lícula El abuelo interpretada per Fernando Fernán Gómez. Més informació aquí.

Reunió del Consell Pastoral a les 9 del vespre.

Dissabte, 24
Activitats de l’Esplai i de l’Escoltisme de 4 a 7 de la tarda.

Diumenge, 25
Primera sessió del curs de la Catequesi Familiar mensual (Grup B) a partir de 3/4 d’11 del matí. El tema a tractar serà: Tots Sants. S’acaba participant tots junts de l’Eucaristia d’1/4 d’1 del migdia. Més infomació aquí.

Primera sessió del curs del grup de joves Batec a partir de 3/4 d'11 del matí. La sessió acabarà participant en l'Eucaristia de 1/4 d'1 del migdia. Més informació aquí.

Reflexions a la Paraula de Déu

"No he vingut a ser servit sinó a servir"

Els pobres apòstols, en aquest cas els fills del Zebedeu, els nois Jaume i Joan, no sembla que hagin entès gaire res de l’ensenyament de Jesús. Estan aferrats a la seva cultura que els diu que cal acostar-se als poderosos per demanar-los prebendes, i com que Jesús acaba de dir-los que el mataran i que al cap de tres dies ressuscitarà ells ja veuen el cel obert i, com que són amics de Jesús els concedirà els millors llocs, no en va són els primers a demanar-li-ho i els primers a ficar la pota i a donar a conèixer la seva baixesa d’esperit.

 Aquells homes només pensaven en ells mateixos, en el poder i en el lloc que ocuparien.En clau evangèlica queda molt pobre la reacció de Jaume i Joan. Obliden per complet l’amor que Jesús ha predicat durant tant de temps. S’obliden del germà i de la germana que tenen al costat. S’obliden de totes les persones amb mancances materials que pateixen pobresa o malalties; s’obliden dels infants, dels nens i encara més de les nenes, el col·lectiu més desvalgut d’aquella societat i també d’alguns ambients actuals: alimentació precària, manca d’escolarització, prostitució, pederàstia, violència, compra i venda de criatures, etc. i tot això no gaire lluny d’aquí.

La resposta de Jesús és contundent i no dóna espai per escapolir-se. “Qui vulgui ser el primer que es faci l’esclau de tots”. Esclaus d’una criatura? d’una persona malalta? d’una dona?
 Per què no? Tenim molts exemples d’aquesta “esclavitud”, i és per aquí el camí de l’amor.


Sefa Amell

15 d’octubre 2009

Pregària pels qui ens han deixat

Aquest dijous, en la celebració de l’Eucaristia de les 8 del vespre, hem pregat pregar per Antonio Mª de Dou, germà de Mn. Xavier de Dou, Carme Meya, Madeleine Teillard i Montserrat Blasco que darrerament ens han deixat per anar a la casa del Pare. Carme Meya era la mare d’en Jordi Cors, membre de l’actual Consell Pastoral i col·laborador habitual del Full Informatiu.

IMMOBILITAT: Abocada a contemplar

Com que camino mirant el cel i no la terra, sense gairebé adonar-me’n em torço un peu, em trenco un os i a urgències me l’immobilitzen. I jo tenia uns projectes i de sobte em trobo fent repòs total. I t’has d’adaptar a la nova situació. I comences a pensar i t’adones que no hi ha res tan important ni imprescindible.

Probablement serà una experiència que portarà un aprenentatge. Potser havia de parar una mica, perquè sovint la vida i les persones ens arrosseguen. I convé parar de tant en tant, per tenir temps per reflexionar, fer més meditació que ajuda tant i sobretot per contemplar també. Veig el cel des del llit, els ocells que volen i vénen a la terrassa, un petit jardinet que cuido amb molt d’amor, les flors que van sortint… I penso que a vegades no tinc gaire temps per mirar tot això.

Malgrat la jubilació, la majoria de persones ens ocupem força i així ens notem plenes de vida. Però quan ens aturem també estem plenes de vida, i podem aprofitar la quietud per estar amb nosaltres mateixos, que sovint fugim i no som a la nostra casa interior, com ho explica molt bé Sant Agustí en les seves Confessions quan buscava Déu: “Et buscava a fora i Tu eres en mi, però jo no era en mi.”

14 d’octubre 2009

Cinema al Casal

El dimarts dia 20 al Casal Sant Ildefons (Marià Cubí, 111) a les 17:30 hores es projectarà la pel·ícula "El Abuelo" dirigida l'any 1998 per l'oscaritzar José Luís Garci i protagonitzada per Fernando Fernán Gómez, Cayetana Guillén Cuervo, Rafael Alonso i Agustín Gozález.

Basada en la novel.la de Benito Pérez Galdós, aquesta cinta relata la història de Don Rodrigo, un aristòcrata arruïnat que torna a Espanya a finals del segle XIX. El seu fill ha mort recentment i la seva jove ha quedat a càrrec de dos filles. Tot i això, l'avi sap que una d'elles no és realment la seva néta, ja que ha nascut després d'un romanç clandestí. Mogut per la defensa de l'honor familiar, l'ancià intentarà determinar quina de les dues noies pertany legítimament a la seva estirp. Però en el camí toparà amb més sorpreses.

"El Abuelo" és probablement una de les millors pel.lícules realizades a Espanya en l'última dècada. Les actuacions de Fernando Fernán Gómez i Rafael Alonso són per treure's el barret i l'ambient d'època està perfectament retratat. Commovedora, trista i graciosa a la vegada, una cinta deliciosa.

12 d’octubre 2009

No tots els científics són agnòstics

En una entrevista de Núria Escur pel suplement dominical de "La Vanguardia" el cardiòleg Valentí Fuster declara: "He estudiat l'organisme humà i puc dir que una vegada t'adones de la perfecció de la biologia humana, començant des de la genètica, és molt difícil declarar-se agnòstic. Si vostè confronta gent del meu camp laboral, cara a cara, veurà que molts pensen igual. Crec que hi ha alguna cosa després d'aquesta vida. El pare del genoma humà, Collins, és un dels científics més purs que un pugui imaginar i un cristià absolut. Va arribar a la mateixa conclusió que jo pel mateix raonament ".

El metge català, premi Príncep d'Astúries l'any 1996 i Creu de Sant Jordi el 2001, que ha treballat a la Clínica Mayo de Minnesota i ha dirigit la unitat de cardiologia de l'Hospital Mont Sinaí de Nova York, en la mateixa entrevista també diu: "Jo sóc creient catòlic. Però si un comença a aprofundir, veu que això és molt més complex. Crec en l'home, crec que anem endavant encara que tothom digui que tot se'n va en orris. El que no es pot és dogmatitzar. Sóc tan amic de cristians com de no cristians. L'únic que demano és que el que cadascú practiqui ho practiqui bé".

Voluntariat

Si sents Sant Ildefons com una cosa ben teva, si creus que val la pena fer coses pels altres de forma desinteressada, si penses que entre tots ho farem tot, si tens ganes i il·lusió... apunta't a la Borsa de Voluntariat que estem fent a la Parròquia.

Les tasques de voluntariat poden ser múltiples i variades:

* catequesi
* suport a Secretaria
* manteniment d'instal·lacions
* visita als malalts
* acompanyament
* Càritas
* equip de Litúrgia
* música a les Eucaristies
* ajut a d'altres parròquies
* qualsevol altra que se't pugui ocòrrer


El tipus de col·laborció pot ser tant fixa com de forma esporàdica, però de segur que serà molt benvinguda.

Envian's un correu a santildefons100@arqbcn.org, amb les teves dades: nom, any de naixement, adreça, telèfon i dient en què voldries col·laborar amb Sant Ildefons. Si ho prefereixes també pots apuntar-t'hi passant per la Secretaria de la Parròquia de 10 a 13 h. o de 17 a 20 h.

T'hi esperem, perquè fer de la comunitat de Sant Ildefons una parròquia oberta al futur i al servei de tothom és responsabilitat de tots.

10 d’octubre 2009

Mn.Rovira Belloso, a l'Assemblea del 19 d'octubre: Com ha de ser la vida del cristià avui

Mn. Josep Maria Rovira Belloso serà el ponent a la propera Assemblea del dilluns 19 d'octubre. Aquest mes l'Assemblea no es celebrarà el segon dilluns de mes sinó el tercer per ser festiu el dilluns dia 12. I també canvia l'horari: aquest mes començarà a les 21:00.

L'Assemblea mensual, a la que tothom pot assistir-hi, tracta temes d'actualitat que presenten ponents qualificats. Aquest mes qui ens parlarà serà el teòleg Rovira Belloso que ens ajudarà a reflexionar sobre com ha de ser la vida del cristià avui.

Josep Maria Rovira Belloso va néixer a Barcelona el 1926. Llicenciat en dret el 1948 per la Universitat de Barcelona, estudià teologia a la Universitat Gregoriana de Roma, i va ser ordenat prevere el 1953. L'any 1956 fou doctorat en teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma amb la tesi "La visión de Dios según Enrique de Gante" (que va ser publicada el 1960) dirigida pel teòleg jesuïta Joan B. Alfaro.

Va ser professor de teologia de la Facultat de Teologia de Catalunya des de la seva fundació el 1967. Durant 19 anys va col·laborar a la parròquia de Santa Maria del Gornal a l'Hospitalet de Llobregat. Del 1996 és professor emèrit de la Facultat de Teologia. Des d'aquesta mateixa data i fins el 2001 va ser rector de la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels de Barcelona. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment el podem trobar a la Parròquia de Sant Raimon de Penyafort a la Rambla de Catalunya.

Entre d'altres ha publicat els següents llibres: "Estudis per a un tractat de Déu" (1970); "Fe i llibertat creadora" (1971); "L'univers de la fe" (1975); ; "Leer el Evangelio" (1980); "La humanitat de Déu" (1984);"Fe i cultura al nostre temps" (1987); "Societat i Regne de Déu" (1991); "Déu, el Pare" (1999); "Símbols de l'Esperit" (2001). I més recentment, l'èxit de vendes, "Qui és Jesús de Natzaret" (2005) i ara acaba de presentar "La fe cristiana en la societat actual" (2009), que és una reflexió sobre la presència de la fe i el paper dels cristians en la societat contemporània.

En la contraportada d'aquest llibre podem llegir: "Avui s’escriu molt sobre què és l’islam, què és el judaisme o què és el budisme. El propòsit d’aquest llibre és la fe cristiana: què és en el seu conjunt i en la seva significació en el moment actual.

Amb aquest assaig, el reconegut teòleg Josep M. Rovira Belloso aprofundeix en què és la fe des de sempre, què creu el cristià, però simultàniament situa aquesta experiència profunda de la fe en la societat actual. El rerefons cultural d’avui en dia -derivat dels grans mestres de la sospita, però passada, sens dubte, pel maig francès del 1968 i pels múltiples corrents de la postmodernitat- canvia completament els termes de la recepció de la paraula sobre Crist. Ara, creença i no creença es reparteixen el nostre panorama cultural. Per això cal renovar el debat sobre fe i raó, sobre l’ateisme i l’agnosticisme."

El dia 22 de setembre, al programa "El secret" que presenta Sílvia Cóppulo a Catalunya Ràdio va entrevistar Mn.Rovira Belloso. Tot seguit pots escoltar aquesta interessant entrevista.




A continuació reproduïm traduïda l'entrevista que Oriol Domingo li va fer a Mn.Rovira Belloso per a "La Vanguardia" i que va sortir publicada el dia 13 de setembre. Si clicas aquí, enllaçaràs amb l'hemeroteca de "La Vanguadia" si prefereixes veure-la tal com va aparèixer al diari.

Comença la catequesi d'infants

El proper diumenge dia 18 tindrà lloc la primera sessió d’aquest curs del grup A de la catequesi familiar a partir de 3/4 d’11 del matí. El tema a tractar serà: Tots Sants. Acabarà amb la participació de l’Eucaristia d’1/4 d’1 del migdia.

El dilluns següent, dia 19 a les 6 de la tarda, començarà la catequesi parroquial setmanal, i el dimenge 25 el grup B de la catequesi familiar iniciarà les seves activitats.

L'esquema de la primera trobada dels dos grups de la catequesi familiar serà el següent:

09 d’octubre 2009

Reflexions a la Paraula de Déu

La veritable riquesa

Tot és relatiu, no es pot parlar ni de rics ni de pobres en termes absoluts per més que l’evangeli radicalitza sovint fins a l’extrem les dues situacions. O dit d’una altra manera, deixant de banda quines siguin les nostres possessions, ni ens sentim rics quan ho som ni ens sentim pobres sense saber que ho som. Tots som a la vegada pobres i rics, i em sembla que això és prou entenedor sense necessitat d’exemples.

Que difícil ens ho posa avui Jesús! Tan fàcil que és entendre’l quan parla d’amor. Entenc perfectament la contrarietat d’aquell home que s’atansà a Jesús amb il·lusió en adonar-se que el que Ell li demana no està al seu abast perquè és massa ric. També jo sóc massa ric, i sé que no em seria gens fàcil desprendre’m de les meves riqueses, tot i que ben segur que són molt minses comparades amb les d’altres més rics que jo, però són les meves riqueses, les que he pogut acumular amb anys de treball i estalvi. I he de renunciar a elles per ser un bon seguidor de Jesús? En el meu interior sé molt bé quina ha de ser la meva resposta.

05 d’octubre 2009

Quadern d'exercicis del Catecisme "Jesús és el Senyor

El Servei de Catequesi de la Fundació Mossèn Manuel Bonet, que té la seva seu a la nostra comunitat, ha elaborat aun quadern d’exercicis per poder treballar els continguts dels primers temes del Catecisme «Jesús és el Senyor», de forma senzilla, ordenada i progressiva. Es tracta d’una proposta de treball perquè els nens i nenes de primer curs de Catequesi realitzin uns exercicis variats i pràctics que els ajudin a construir una veritable experiència de fe cristiana infantil, a cada moment del seu procés de creixement.

Els exercicis d’aquest quadern segueixen l’ordre i el contingut dels primers 23 temes del Catecisme, tot i que, tenint en compte que l’any litúrgic és el marc vivencial i celebratiu del curs catequètic, inclou algunes activitats relatives als temps litúrgics; també hi ha unes activitats inicials, per facilitar l’acolliment dels infants i la creació d’un grup de nens i nenes que vol fer Catequesi, en el si d’una comunitat cristiana. Els exer cicis del quadern estan resolts i explicats pedagògicament en una Guia per a Catequistes.

El Servei de Catequesi depèn de la Fundació canònica Formació Cristiana Permanent Mossèn Manuel Bonet, erigida pel Cardenal Dr. Narcís Jubany, arquebisbe de Barcelona, el 29 de gener de 1987. Un dels objectius de la Fundació és «promoure i desenvolupar la formació cristiana a totes les edats i situacions, mitjançant la reflexió i la recerca de camins per respondre a les qüestions que planteja la vivència de la fe en el nostre món i fer-ne aplicació a la tasca catequètica» (Est. art.2), i per aquest motiu el Servei de Catequesi ofereix aquest material com un recurs metodològic i un servei a la catequesis per a infants.

Els autors d’aquest material, Frederic Bassó Ubach i Montserrat Martínez Deschamps, són, respectivament, el Director emèrit i la Directora del Servei de Catequesi.

El Casal, a Terrassa

El dimarts dia 13 el Casal de Sant Ildefons farà una sortida matinal amb tren a Terrassa per visitar les esglésies romàniques amb un guia, posteriorment es quedaran a dinar a Terrassa.

El conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere de Terrassa el formen les esglésies romàniques de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, situades a la confluència dels torrents de Vallparadís i Monner, a l'antic nucli visigòtic d'Ègara, origen del poble de Sant Pere, avui barri de Terrassa. Són el conjunt artístic més important de la ciutat i una de les joies de l'art romànic català.

Aquesta és l'església de Santa Maria de Terrassa, antiga seu episcopal.

02 d’octubre 2009

Reflexions a la Paraula

Comencem un curs i el comencem amb noves iniciatives, totes elles queden reflectides en aquest full informatiu que us inviten a llegir, són fruit de noves idees i de renovades il·lusions que esperem que ens ajudin a ser fidels al que en diem signes dels temps.

Deixeu-me, però, que faci un comentari a les lectures d’aquest diumenge. Faig una cita del llibret Missa de cada dia. Diu així: “ En el llenguatge poètic del gènesi trobem Déu preocupat per la solitud de l’home que ni en totes les meravelles de la creació ha trobat qui fos capaç d’ajudar-lo i fer-li companyia. Només davant la dona l’home és capaç d’expressar les seves primeres paraules de comunió profunda, d’admiració, d’amor i poesia: “os dels meus ossos i carn de la meva carn” Fins aquí la cita.

En el caminar dels segles aquesta admiració poètica s’ha canviat per una visió patriarcal i sovint excessivament dominadora per part de l’home sobre la dona, provocada per les normes que havien dictat els homes. Mentre els mestres de la llei discutien, les dones no podien fer sentir la seva veu per defensar els seus drets.

El Consell Pastoral crea la figura del Cap de Suport i Gestió i nomena Àngels Vilaró pel càrrec

El Consell Pastoral ha cregut oportú crear una nova figura dins l’organització de la Comunitat de Sant Ildefons; és el Cap de Suport i Gestió. Aquesta nova figura es situa sota la direcció del Rector i del Consell Pastoral i s’emmarca dins el conjunt de les persones de bona voluntat, que amb el seu treball responsable i esforç desinteressat fan possible que la Parròquia avanci en la seva missió pastoral i de servei als altres.

L'objectiu del Cap de Suport i Gestió és impulsar la Parròquia cap el futur i les seves funcions són:

1.) Donar suport al Consell Pastoral, als òrgans de gestió i administració, i als grups d’activitats pastorals i socials.

2.) Enfortir els vincles d’unió i coordinació dels diferents grups amb el Consell Pastoral i la Comunitat de Sant Ildefons.

3.) Potenciar la comunicació i la informació dins i fora de la Comunitat.

4.) Vetllar pel bon funcionament de les instal·lacions i serveis.

5.) Actualitzar els espais a fi que la Parròquia sigui un lloc acollidor,
confortable, actual i atractiu, que convidi a la participació i integració
de tota les persones que s’hi atansin, especialment els joves i els nens.

6.) Aprofitar els recursos materials i humans que la Comunitat de Sant Ildefons pot oferir en benefici d’altres comunitats amb més necessitats i menys recursos.

7.) Promoure si s’escau, nous projectes adaptats a les noves necessitats i als signes dels temps.

Aquesta nova responsabilitat l' ha assumit l'Àngels Vilaró i Castelltort, membre del darrer Consell Pastoral, antiga catequista i persona vinculada a la nostra comunitat des de fa molts anys.

Li agraïm la seva bona disposició, i us demanem el vostre ajut i col·laboració, perquè pugui dur a terme la seva tasca amb eficàcia i encert .

Nou grup de pregària

El proper dimecres dia 7 d’octubre a les 8 del vespre, a la sala gran del primer pis, un grup de membres de la comunitat faran una primera trobada de contacte per formar un grup de pregària a la qual hi estem tots convidats. Quan ens facin arribar el resultat de la reunió en donarem més informació per totes aquelles persones interessades que no hagin pogut assistir a aquesta primera reunió.

Comencen les activitats del Casal Sant Ildefons

Des del passat dia 1 d’octubre el Casal ha reprès les seves activitats habituals, menys els grups d’informàtica que començaran dimecres 14 i dijous 15.
El proper dimarts dia 6 es donarà la benvinguda al nou curs amb una salutació de Mn. Ignasi Cases i a continuació sardanes amb Xavier Hernàndez.

Pregària pels que ens han deixat

Dijous dia 1 d'octubre, en la celebració de l’Eucaristia de les 8 del vespre vàrem pregar per Montserrat Saldaña que darrerament ens ha deixat per anar a la casa del Pare. Havia estat catequista de la nostra comunitat, així com els seus fills, Eduard i Goretti, que a més han format part del Consell Pastoral.

Un somriure

Pregària de la Mare Teresa de Calcuta

Un somriure als llavis alegre el nostre cor,
conserva el nostre bon humor,
guarda la nostra ànima en pau,
vigoritza la salut,
embelleix el nostre rostre
i inspira bones obres.

Somriguem als rostres tristos,
tímids, malalts, coneguts,
familiars i amics.

Sonriguem Déu amb l'acceptació
de tot el que Ell ens vagi enviant i
tindrem el mèrit de posseir
la mirada radiant del seu rostre
amb el seu amor per tota l'eternitat.

Les paraules de Crist són molt clares,
però hem d'entendre com una realitat vivent,
tal com Ell les va proposar.

Quan Ell parla de fam,
no parla només de la fam de pa,
sinó fam d'amor, fam de ser comprès,
de ser estimat.

Ell experimentà el que és ser rebutjat perquè
va venir entre els seus i els seus no el van voler.
I Ell va conèixer el que és estar sol,
abandonat, i no tenir ningú seu.

Aquesta fam d'avui, que està trencant vides a tot el món,
destruint llars i nacions,
parla de no tenir llar, no només una habitació amb sostre,
però l'anhel de ser acceptat, de ser tractat amb compassió,
i que algú obri el nostre cor per rebre el que se senti abandonat.


Teresa de Calcuta

01 d’octubre 2009

Pregària

Pregària de Sant Francesc d’Assís

Oh Senyor,
feu de mi un instrument de la vostra pau!

On hi ha odi, que jo hi porti amor.
On hi ha ofensa, que jo hi porti el perdó.
On hi ha discòrdia, que jo hi porti unió.
On hi ha dubte, que jo hi porti l'esperança.
On hi ha error, que jo hi porti la veritat.
On hi ha desesperació, que jo hi porti l'esperança.
On hi ha tenebra, que jo hi porti la llum.

Oh Mestre,
feu que jo no cerqui tant:
ser consolat, com consolar;
ser comprès, com comprendre;
ser estimat, com estimar.

Perquè és donant que es rep;
perdonant que s'és perdonat;
morint que es ressuscita a la vida eterna.

Sant Francesc d’Assís