17 d’abril 2010

Catequesi Familiar d'abril: Pasqua (II)

El pòster es titula TEMPS PASQUAL , perquè representa el que Jesús ressuscitat va fer i va dir amb i als deixebles durant el temps que va passar entre la resurrecció i el seu retorn al Pare, que la litúrgia anomena l' Ascensió de Jesús al cel, i que llegim en les lectures de la missa d'aquesta sessió.

Jesús ressuscitat vivia la Vida Nova amb Déu Pare i l'Esperit Sant. Al morir, Jesús va passar de la vida mortal que vivia com tots els homes i dones, a viure la Vida de Déu en la que ja no mor mai, i que és diferent de la vida nostra que ocupa espai i temps.

De fet no podem saber com és la Vida Nova de Déu, però fiant-nos de Jesús, creiem que és, i que la podem expressar per mitjà de símbols. Per això, en el pòster, dibuixem un núvol de llum a I'entorn de Jesús.

Jesús ressuscitat, normalment, no es pot veure amb els ulls, però no sabem com algunes vegades  Jesús es feia veure pels deixebles. L'Evangeli diu que s'apareixia.

En les lectures d'avui veiem com Jesús es va aparèixer vàries vegades als deixebles per demostrar-los que era viu i volia parlar-los per enfortir la seva fe, ja que és la fe  el que fa que hom pugui comunicar-se amb Jesús ressuscitat i amb Déu.

En les dues lectures d'aquesta sessió, veiem com als deixebles els va costar molt de creure en la Vida Nova de Jesús. Els va costar molt fiar-se del testimoni dels qui ja I' havien vist. No ho van creure fins que no el van veure. Jesús va dir:”Feliços els que creuen sense haver vist!” 

Jesús va entendre aquesta dificultat dels deixebles, i per això va dedicar quaranta dies (que ja sabem que vol dir un temps llarg i important), per ajudar-los a aprendre a creure.

Jesús ressuscitat va fer de catequista dels deixebles. Primer ho va fer amb les dones del grup, que van ser les que ho van aprendre primer i millor ...  Després, va anar a buscar a dos que ja marxaven desanimats cap a Emaús. Per fi es va aparèixer a tots els deixebles reunits. Aquesta reunió amb els deixebles la va repetir diferents vagades, i els anava explicant el que havien dit i escrit els profetes en els llibres de les Escriptures, sobre com el Messies moriria i ressuscitaria.


En el pòster es representa a Jesús reunit amb els deixebles tancats per por, i com els ensenya les nafres de les mans i els peus i el pit, i els senyala el que hi ha escrit en les Escriptures.

Lluc ens diu en la primera lectura, que Jesús els va manar que no es moguessin de Jerusalem, i no fessin res, perquè encara els faltava el més important. Ara, ja creien en ell, ja creien que era viu en la Vida Nova, però no havien rebut encara l'Esperit Sant que és la mateixa Vida que Ell vivia amb el Pare. Jesús els va prometre que l'Esperit Sant els donaria força per ser testimonis de Jesús per tot el món. Llavors els va dir que, després de rebre l'Esperit Sant, anessin a predicar l’evangeli per tot arreu.

Després d'uns dies, Jesús va reunir tots els deixebles en una muntanya al costat de Jerusalem i  els va parlar de totes les coses que els deia sempre i,  com llegim en l'evangeli, un núvol se l'endugué al cel i s'assegué a la dreta de Déu.  El núvol ja sabem que és el símbol de la Vida Nova de Déu. Seure a la dreta de Déu, significa estar al lloc més important de tot l'univers.

En el gravat expressem el núvol que s’enduu a Jesús ressuscitat amb la subtil nuvolada que a mesura que es farà més densa farà invisible a Jesús als ulls humans. I expressem que Jesús seu a la dreta de Déu, amb el símbol de la mà gran i oberta que ja sabem que significa Déu Pare, voltat del núvol de foc i llum que es símbol de l'Esperit Sant.

TEXTOS DE LA MISSA< Primera lectura:

Del llibre dels FETS DELS APÓSTOLS de sant Lluc (1, 1 - 9)

Després de la passió, Jesús ressuscitat es presenta a els deixebles i els donà moltes proves que era viu: 

Durant quaranta dies se'ls va aparèixer i els parlava del Regne de Déu. Un dia, mentre menjava amb ells, els donà aquesta ordre: “No us allunyeu de Jerusalem; espereu-hi aquell que el Pare ha promès i que us vaig anunciar. Joan va batejar amb aigua, però vosaltres, d'aquí a pocs dies, sereu batejats amb l'Esperit Sant ...

... Quan l'Esperit Sant vindrà damunt vostre, rebreu una força que us farà testimonis meus a Jerusalem, a tot Judea, a Samària i fins a l'extrem de la terra.” 

Quan hagué dit això, es va enlairar davant d'ells; un núvol se l'endugué, i el deixaren de veure. 

Paraula de Déu!


Segona lectura: 

De l’ EVANGELI DE SANT MARC ( 16, 9 - 20 )

Després que Jesús hagué ressuscitat, el diumenge de bon matí es va aparèixer primer a Maria Magdalena, de qui havia tret set dimonis. 

Ella anà a anunciar-ho als qui havien conviscut amb Jesús i que ara estaven afligits i ploraven. Però aquests, quan van sentir que Jesús vivia i que ella l'havia vist, no ho van creure. 

Després d’això, es va manifestar amb un aspecte diferent a dos d'ells que feien camí cap a un poble. Aquests, llavors, se'n tomaren a anunciar-ho als altres, però tampoc no els van creure.

Finalment, mentre eren a taula, Jesús es va aparèixer als Onze i els va retreure la seva falta de fe i la seva duresa de cor, ja que no havien cregut els qui l'havien vist ressuscitat. I els digué: “Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l'evangeli a tota la humanitat ...”

Jesús, el Senyor, després de parlar-los, fou endut al cel i s’assegué a la dreta de Déu. Els deixebles se n'anaren a predicar pertot arreu. El Senyor Jesucrist hi cooperava i ho confirmava ...

Paraula del Senyor!