30 de juny 2010

Festa de Sant Paulí de Nola

El darrer dia que ens vam reunir la permanent, mossèn Lluís ens va comentar que el dia 22 de juny era la festa de San Paulí de Nola i que, com cada any, mossèn Salvador Torras, rector de la Parròquia, amb la que estem agermanats, ens havia convidat i a ell, especialment, a concelebrar la Eucaristia a dos quarts de vuit del vespre, però que malauradament no li seria possible assistir-hi. Per aquest motiu hi he assistit, cosa que d’altra forma potser no hauria fet, però hauria estat una llàstima, doncs ha sigut una gran vivència, una pregària de veritat, que m’ha donat molta pau i m’ha enriquit profundament, a la vegada que m’hi sentit molt acollida.

Vull fer-vos partícips de la experiència que he viscut, amb el següent breu relat, forma que crec és la millor per complir l’encàrrec que m’ha fet mossèn Salvador Torras, de expressar-vos el seu agraïment personal i el de tota la comunitat, per la vostra col·laboració:

A dos quarts de vuit del vespre d’un dimarts, la capella no estava plena, però déu n’hi do la gent que hi havia. Concelebrava mossèn Salvador Torras, mossèn Joan, fundador de la Parròquia (que per cert, l’any vinent farà 50 anys de la fundació), el rector i altres salessians de la Mina i un altre mossèn, que m’ha semblat molt jove, que col·labora normalment amb mossèn Torras, però que està estudiant a Roma, d’on havia arribat avui mateix. La celebració ha estat bilingüe (català i castellà), amenitzada amb cançons també bilingües, de les que es visualitzava la seva lletra (molt bonica, planera i penetrant) en una gran pantalla situada sobre l’altar a la paret del darrera, en la que es projectava un power point que accionava un jove invàlid, en cadira de rodes.

La homilia ha estat substituïda pel testimoni de tres membres de la comunitat:


Primer: En Josep Maria, que ha explicat un dibuix que es visualitzava a la pantalla, inspirat, segons ha dit, en el Llibre de Ezequiel i que simbolitzava la tasca de la comunitat, durant el curs, en la aplicació dels objectius del Pla Pastoral Diocesà 2009-2011. En el dibuix hi havia tres pomeres, els fruits de cadascuna de les quals representava els treballs de la comunitat, que ha anat explicant, en cada un; dels tres objectius del Pla: 1) Conèixer, celebrar i viure la Paraula de Déu; 2) Créixer en la solidaritat enmig de la crisi econòmica; 3) Participar els immigrants en les comunitats cristianes.

Segon: En Manu, un senyor bastant jove, que ha exposat que és membre de la comunitat, juntament amb la seva esposa participen a les Eucaristies i en el grup de preparació de confirmació, va ser voluntari de Creu Roja i des de fa uns 9 anys treballa a Creu Roja, en motiu del que ha tingut ocasió d’estar, fa cosa d’un mes, a Haití i ha explicat el que ha vist i viscut a Haití, tot mostrant-ne fotografies a la pantalla. Ha acabat dient que malgrat tot allí hi ha alegria, són molt creients i tenen esperança de què amb la ajuda de Déu i de tots nosaltres se’n sortiran.

Tercer: l’Antonio, un jove italià, que s’ha incorporat fa poc a la comunitat, juntament amb la seva promesa, amb la que es casarà a la comunitat el proper mes de setembre. El jove és natural de Nola, població d’on Sant Paulí va ser bisbe, i ha explicat com celebren a Nola la festa major, tot recordant a Sant Paulí.

En acabar la exposició dels testimonis ha seguit la Eucaristia. A la hora de la pau ha estat un gran intercanvi d’estretes de ma d’uns a altres, tot donant-se la pau amb joia.

I, abans d’acabar, en el moment que nosaltres solem dir els advertiments, mossèn Torras, ha donat les gràcies per la assistència a tots, pel treball de tots els membres de la comunitat que han participat durant el curs en les diferents tasques, ha fet especial esment a tots i cadascú dels que concelebraven amb ell, ha mencionat, amb els respectius noms i fent agradables comentaris d’ells a tots els que no han pogut assistir-hi i s’han excusat i per acabar ha mencionat Sant Ildefons, Parròquia amb la que estem agermanant, ha dit, i a la que ha agraït la seva col·laboració, especialment econòmica, “per cert”, ha dit, ¿hi ha algú de Sant Ildefons?, amb la qual cosa, en plena Eucaristia, m’he aixecat i he dit, “si, jo”. Tot seguit, mentre jo era objecte de la mirada de tots, mossèn Torras m’ha demanat que us agraís a tots la vostra col·laboració, cosa que faig, com he dit, mitjançant aquest breu relat.

Desprès estava tothom convidat a fer un petit piscolabis als locals de sota la capella, on he tingut ocasió de conversar amb mossèn Torras i alguns membres del Consell i de Càritas de la Parròquia, que igual que el mossèn, m’han demanat trametés a la comunitat de Sant Ildefons el seu agraïment per la col·laboració amb aliments i econòmica, que fa tant de be, sobre tot en aquests moments de crisi en la que hi ha molta gent en situació de veritable pobresa en la comunitat i en el barri.Us convido a que hi aneu un dia, no cal que espereu la festa de Sant Paulí de l’any vinent, així com a que continuem amb les campanyes de recollida d’aliments i de diners per a ells. Val la pena.

Maite Cura