30 de novembre 2010

ADVENT: Invitació a seguir caminant

Aviat està dit, però, si ens ho pensem bé, no és gens senzill confessar que Jesús és el Fill de Déu fet home. Només ens caldria sortir al carrer i preguntar-ho. Jesús mateix ho va preguntar als seus amics: “I vosaltres, qui dieu que sóc jo?”.

No és una pregunta debades, perquè arribar a fer aquesta confessió implica haver fet un itinerari personal bastant complicat i, segurament, al final, no sabrem donar una resposta a la qüestió. És un gran descobriment, però que no té cap data concreta, ni cap lloc, ni potser té tampoc cap raó definitiva.

I és que no es tracta d’una conclusió que culmina un treball d’investigació, ni és tampoc una troballa casual, sinó que és el resultat d’una interacció personal amb algú a qui un dia ens hi vam acostar, sense saber ben bé com. És un procés d’empatia que ha tingut els seus avenços i les seves regressions, els seus alts i baixos, les seves llums i foscors.

És un procés personal que mai no l’hauríem de donar per tancat. El temps d’advent que ara iniciem és una invitació a aprofundir el Misteri de la Humanitat de Déu, que és Jesús. Molt abans que nosaltres creguéssim en Déu, Déu va creure en la nostra realitat humana, i Jesús ve a ser la fe i l’esperança que Déu té en la nostra Humanitat, a la que estima per damunt de totes les coses. Durant aquest any litúrgic, l’evangeli de Mateu ens ajudarà a fer el nostre camí inacabat.

Anton Ramon Sastre