23 de novembre 2010

NOTA DE JUSTICIA I PAU DE CATALUNYA AMB MOTIU DE LES ELECCIONS AL PARLAMENT DEL 28 DE NOVEMBRE DE 2010

Com és costum en cada convocatòria electoral, les comissions i associacions de Justícia i Pau de Catalunya, des de la nostra vocació com a entitats cristianes de servir al bé comú del nostre país, volem fer públiques algunes consideracions per tal de contribuir al debat polític i a la reflexió dels ciutadans cridats a exercir el seu dret de sufragi.

1. En primer lloc, volem expressar el nostre desig que la campanya electoral que tot just comença es basi en el respecte entre les diferents ofertes polítiques i sigui una oportunitat per promoure un debat constructiu sobre els reptes del nostre país i per fomentar la responsabilitat ciutadana en els afers comuns.

2. L'actual convocatòria electoral ve marcada almenys per tres circumstàncies molt significatives. D'una banda, la profunda crisi econòmica i les seves greus conseqüències.

En segon lloc, la greu crisi que pateix la relació de Catalunya amb l'Estat espanyol, expressada fonamentalment per la recent Sentència del Tribunal Constitucional.
En tercer lloc, la creixent distància entre la ciutadania i els dirigents polítics i la desconfiança cada vegada més gran de molts ciutadans envers l'activitat política i les institucions.

3. Aquestes circumstàncies negatives haurien justament d'encoratjar la ciutadania envers la màxima participació en aquestes eleccions, ja que d'aquesta manera s'enforteix la democràcia i es promou un bon govern.

4. En les actuals circumstàncies polítiques, considerem necessari, com ja hem dit recentment, que el nou Parlament i el nou Govern de Catalunya s'adrecin a l'Estat i a les forces polítiques espanyoles per tal d'exigir i aconseguir l'aprovació dels mecanismes juridicopolítics necessaris que permetin respectar íntegrament la identitat nacional de Catalunya i la voluntat d’autogovern del poble català.

5. Així mateix, fem una crida al futur Govern català a establir com a màxima prioritat la recuperació econòmica. Ara bé, s'ha de tenir present que cal anar trobant i aplicant nous paradigmes de desenvolupament econòmic, per tal d'afavorir un model econòmic més just, més cooperatiu i més sostenible que superi els errors que han generat aquesta crisi.

6. Per altra banda, reclamem un cop més que l'acció de Govern, malgrat la crisi i el dèficit fiscal català, no solament no redueixi la protecció als sectors més vulnerables de la població, sinó que tingui com a prioritat fonamental la recerca d'una major justícia social.

7. En el marc de les polítiques socials catalanes, s'ha de incloure un compromís més fort amb la cooperació al desenvolupament dels països més pobres i la construcció de la pau en el món.

8. Volem acabar expressant el nostre desig que les properes eleccions i la nova legislatura siguin una oportunitat col•lectiva per fer possible un major compromís de tots en favor del bé comú, per tal d'avançar cap una societat més justa i fraternal, ja que com diu Benet XVI “desitjar el bé comú i esforçar-s'hi, és exigència de justícia i caritat “, perquè “s'estima més el proïsme com més es treballa per un bé comú que respongui a les seves necessitats reals.