01 de gener 2011

Reflexions a la Paraula de Déu

Any rere any escoltem aquest poema de Sant Joan. Podem dir que és l’inici i alhora la síntesi de tot l’escrit que en diem quart evangeli.

Comença fent al·lusió als orígens: “Al principi existia qui és la Paraula/Projecte...” (Jn 1,1) El pla de Déu consisteix en donar, vessar amb escreix vida-amor, i això s’ha dut a terme en la persona de Jesús. Per tant, Ell és el projecte de Déu realitzat.

“A Déu, ningú no l’ha vist mai: el seu Fill únic, que és Déu i està en el si del Pare, és qui l’ha revelat” (Jn,1,18)

Diem i amb tota la raó que Jesús és excepcional, però en què ho és? Perquè ha viscut una vida “extra” i màgica? De cap manera! La seva vida és profundament humana, ha hagut de fer les seves opcions amb llibertat, seguir el seu procés de creixement i maduresa, i fer el seu aprenentatge en el do de si mateix amb responsabilitat per amor. Allò que el fa especial és la seva acceptació de la missió que el Pare li ha confiat. I n’ha fet l’experiència de forma clara i compromesa amb totes les conseqüències de l’amor fins a l’“extrem”. EL seu secret és que s’ha obert de bat a bat a l’acció dinàmica de l’Esperit. Aquest és qui forja els amics de Déu i els profetes.

Jesús en la seva persona ha possibilitat que Déu se’ns faci proper, més encara, que es fongui amb nosaltres i ens atregui i comprometi des de dins. Per això en qualsevol home o dona , sigui com sigui, vingui d’on vingui, faci el que faci, Déu hi és present. Quin respecte, quina admiració, quina esgarrifança! Com hem de mirar per descobrir-ho?

“En canvi, els qui l’han acceptat els ha fet capaços d’esdevenir Fills de Déu: a aquests que mantenen l’adhesió a la seva persona” (Jn1,12). Aquest verset és el moll de l’os d’aquest pròleg.

Ser fills de Déu ja ho som per do gratuït del Pare que ens estima, però fer-se fill és una opció i determinació personal i lliure que implica recórrer el camí que ha fet Jesús. Per això l’únic manament que Ell ens ha donat és aquest: Estimeu-vos els uns als altres, tal com jo us he estimat”.

Fent això farem vida de la nostra vida el projecte del Pare, és a dir, arribarem a ser fills seus com Jesús.
Esther Bochita