23 de febrer 2011

Sessió de febrer de 6è Grau de Catequesi: Matrix

“Matrix” és un relat escrit expressament per a la pantalla pels germans Wachowski. Respon al gènere cyberpunk, nascut el 1982 amb “Blade Runner” de Ridley Scott, una de les pel·lícules de culte del cinema de ciència-ficció, on l’home s’enfronta a la supremacia de les màquines. A “Matrix”, a més de la influència de Tolkien (autor de “El Senyor dels Anells”) en el to d’aventura i la profunditat dels personatges, també hi ha referències a altres clàssics com “Alícia al País de les Meravelles”, de Lewis Carroll, en el tractament de la realitat i la irrealitat (el protagonista segueix un conill com Alícia per entrar a un món desconegut).

“Matrix” és una trilogia rodada entre 1999 i 2003, on els diàlegs són molt densos, farcits de qüestions i reflexions metafísiques sobre la condició humana, la seva llibertat, la influència del destí i sobre altres il·lusions i dificultats de l’ésser humà. 

A les tres pel·lícules es veu un món dominat per màquines i intel·ligències artificials que esclavitzen els homes que viuen en una realitat virtual creada per Matrix, un ordinador que les màquines han construït per obtenir energia dels humans. Els éssers humans que descobreixen que estan sotmesos a les màquines són perseguits per tal d’eliminar-los o fer-los canviar.

Els humans que poden escapolir-se del control de la computadora viuen en una ciutat subterrània amb nom bíblic: Zion (Sion és Jerusalem, la terra de David) on les màquines no poden arribar.  Alguns humans confien que un  Escollit  (un Messies) els alliberarà de les màquines que els fan viure en una falsa realitat alienadora i opressiva. Aquest personatge, un pirata informàtic que es diu Neo,  va agafant consciència de la seva missió gràcies a les converses que té amb un programa informàtic que vol ajudar els humans,  l’Oracle (una particular visió de l’Esperit Sant), i a la seva parella i al grup d’amics que creuen en ell i li donen suport.


L’heroi de “Matrix”, Neo, es fa conscient del seu paper en la història de la humanitat progressivament i a través d’un camí dificultós i feixuc. Com Jesús, el compliment de la seva missió el porta a la mort per tal de donar una vida nova, una vida plena, una vida en llibertat per a la humanitat. Les darreres paraules de l’Oracle i l’Arquitecte dels sistemes informàtics de Matrix dónen entendre l’esperança d’una nova vida, d’una nova creació, d’una resurrecció.

“Matrix”, tot i no ser considerada com una pel·lícula que puguéssim anomenar de pensament plenament cristià, sí que conté una sèrie de personatges arquetípics i amb un clar referent dins del nostre univers de creients:

Neo: és el personatge que porta a terme la seva missió tot i haver d’arriscar la seva pròpia vida. Neo és l’Escollit en qui els homes dipositen la seva esperança, la seva confiança, la seva fe, per tal d’alliberar-se de les màquines, per tal vèncer el Mal. La vestiment de Neo ens recorda la vestimenta d’un sacerdot amb sotana. Neo protegeix amb la seva pròpia vida la seva comunitat, però també el món sencer. Fer el que ha de fer, el porta a sacrificar-se, a oferir-se. Neo descobreix poc a poc que del seu triomf dependrà la restauració del Bé, encara que això el porti  a  enfrontar-se al Mal fins a la batalla definitiva.

Trinity: amb el seu amor dóna forces a Neo per portar a terme la seva missió. Acompanya Neo en els moments difícils i està sempre al seu costat. Trinity representa l’ànima que aporta equilibri i confiança a Neo. Forma part del grup d’amics que li fan costat i no permeten que estigui sol.

Morfeo: capità de la nau que s’anomena Nabucodonosor (com el rei de Babilònia que va conquerir Jerusalem). Morfeo defensa la idea que l’Escollit és Neo, i que ell ha se ser qui guanyi la guerra a les màquines tal com diu una antiga profecia. Morfeo allibera Neo de Matrix.  Representa el contrapunt de la joventut. És l’ancianitat, la saviessa, la tradició, l’experiència, la figura del Mestre que tempera i equilibra la rauxa dels protagonistes. Morfeo fa prendre consciència de cada pas que es pren i de les conseqüències que això comporta.

El grup:  els apòstols, els deixebles, la colla, els amics, la comunitat…Són personatges pintorescos, de tot tipus d’origen social amb grans diferències, amors i odis. Cap d’ells pot triomfar per si sol sinó és en grup. Renuncien a gustos i preferències personals a favor del grup i en particular de l’heroi i de la causa comuna. Aquesta unió crea una força que va més enllà que la suma de les diferents individualitats. Tot i això, dins del grup també hi ha un traïdor.

Agent Smith: és un programa informàtic creat per Matrix per eliminar els humans rebels que entren dins del sistema. És una mena de programa anti-virus. A més, té la missió de capturar els intrusos per aconseguir informació i els codis per entrar a Zion. És el cap dels temuts Agents, que mai han estat vençuts per cap humà. Quan derroten un rebel, aquest no només mor virtualment dins de Matrix, sinó que també mor en el món real. Representa la personificació del Mal, i crea clons de si mateix com expressió de l’egocentrisme, de l’egoisme.


A “Matrix”,  Déu hi és present de forma immanent, no és un Déu transcendent. Déu es fa present en l’absència del poder, que precisament significa el Mal. Déu es fa present en la confiança de Neo en el seu grup i en la seva voluntat de portar a terme la seva missió tot i saber el final que li espera. La història acaba bé, encara que no sigui amb un final superficialment feliç  sinó per la lluita, per l’entrega, pel sacrifici dels protagonistes. La història acaba bé no perquè aparegui un Déu “Superman”, sinó per l’entrega i la fe dels protagonistes.

Escenes seleccionades

El context de la història :

Un món modern on la policia, especialment un agent especial anomenat Smith,  persegueix constantment els ‘enemics’ de la societat: terroristes o lluitadors armats contra l’ordre establert.  Hi ha dues menes d’homes: els normals  (encarnats pels policies d’uniforme i els ciutadans normals) i els agents especials que lluiten contra els terroristes.

Apareix Thomas Anderson (aquest cognom vol dir fill de l'home), un programador de software que treballa en una empresa de jocs d’ordinador. Té una doble vida ja que també és  en NEO, un conegut pirata informàtic que ‘craqueja’ tot tipus de codi i ho ven. En el seu doble món, li han parlat de Morfeo i de Matrix . No entén ben bé el que és, però l’atrau ja que li sembla que li parla d’una realitat que ell no coneix i que vol descobrir. La trobada amb el personatge de Trinity  li facilita una primera cita amb el món secret i prohibit.

La trobada amb Morfeu i el món prohibit :

D’una manera completament secreta i misteriosa el porten a la trobada amb Morfeo. Segons l’ordre establert del món que ell coneix és l’enemic públic número 1 que la Policia persegueix.  Morfeo parla a Neo d’una realitat que ell desconeix anomenada Matrix i la forma com es va generar: la Terra va passar per una guerra nuclear que la va destruir quasi totalment. El resultat és un món amb una atmosfera quasi irrespirable, ple de residus nuclears i industrials. Després d’aquesta guerra, els ordinadors es van fer els amos i van construir Matrix, que no és més que una xarxa infinita de programes informàtics que es coordinen entre ells i que amaguen el món real als homes i els esclavitzen sense que en siguin conscients. Només hi ha una mínima quantitat d’homes lliures que lluiten per a deslliurar el món de l’esclavitud de les màquines.

Morfeo ofereix a Neo formar part del seu grup i lluitar  junts per la llibertat dels homes, però abans ha de passar per un procés de desconnexió  dels ordinadors. Un procés brutal que el fa descobrir que  els homes viuen com en eixams d’abelles i que les màquines només els mantenen per a proporcionar els estímuls elèctrics que les màquines necessiten per alimentar els ordinadors.  Quan Matrix descobreix desconnexions, elimina l’element i el llença literalment a la claveguera d’on Morfeu i el seu grup el rescaten. Poc a poc el recuperen i l’ensenyen a lluitar i a conèixer els sistemes informàtics contra els que ha de lluitar.

Per què trien a Neo?  Morfeo creu que Neo és l’Escollit que els homes esperen per alliberar-los del poder de les màquines, per alliberar-los del Mal. És el Messies.

La trobada amb l’Oracle :

L’Oracle és un programa informàtic que  lluita a favor dels homes. És un programa amb capacitat de raonar i d’associar el futur del món amb els futur dels homes. Orienta, ajuda i suporta la lluita dels humans des d’una certa clandestinitat. També ajuda a altres programes i altres homes ‘esclaus’ a desenvolupar les seves capacitats.

Morfeo porta Neo a l’Oracle per dos motius : vol estar segur que Neo és realment l’Escollit i el sotmet al judici de l’Oracle. D’altra banda, Neo té molts dubtes que Morfeu confia en que l’Oracle pugui aclarir. Neo sap que té capacitats extraordinàries però no sap entendre encara la seva missió.

La trobada no pot ser més desconcertant, tant l’Oracle com Neo veuen que hi ha raons per pensar que les capacitats de Neo el poden fer el líder de la revolta contra les màquines, però els dubtes en Neo  persisteixen. L’Oracle  l’avisa de la violència de la lluita i el fet que sigui una lluita a mort.

Amb qui podem associar, en perspectiva de l’Evangeli, la figura de l’Oracle?

La ciutat dels homes lliures : Zion

Quan Neo ja està entrenat i ha participat en la lluita de Matrix, Morfeo el porta a la ciutat dels homes lliures : Zion (Sion s'utilitza per refrir-se no només a Jerusalem, sinó a Israel com a poble de Déu). La ciutat està soterrada i fortament protegida per a no ser descoberta i per a poder lluitar contra els espies que les màquines envien per tot el món constantment. És un refugi on malviuen unes 250.000 persones i on neixen nens lliures que es preparen per viure en un món  sense esclaus. La realitat és fosca i bruta, però suficient per a mantenir l’esperança.

Neo és vist com una persona especial encara que pocs el reconeixen com l’Escollit. Entre altres motius, Morfeu també és vist com un ‘soldat’ rebel i que pren les seves decisions al marge de les del seu cap i del Consell de Zion. Tot i així, tots dos personatges són respectats i una part de la població creu en ells.
    
Darrera trobada amb l’Oracle :

Neo  és a punt  de començar la seva ‘Passió’ en la lluita contra el Mal (l’agent Smith) però abans vol tornar a parlar amb l’Oracle per acabar de resoldre els seus dubtes, per reflexionar. Es troba amb un Oracle molt deteriorat però que encara conserva lucidesa i saviesa per a orientar-lo. Com cada vegada que es troben, l’Oracle  contesta  les preguntes de Neo amb altres preguntes: Neo vol saber on porta la lluita, com acabarà….(com Jesús pregant a la muntanya de les Oliveres) i l’Oracle li diu que cadascú ha de prendre la seva pròpia decisió i que el poder de l’Escollit s’estén fins al lloc on prové, fins a la font. La guerra pot acabar i Zion salvat, sempre que Neo entengui que ell és l’únic que s’interposa entre la llibertat dels homes i el Mal al qual ha de vèncer. Neo ho entén i està disposat.

La lluita contra el Mal :

Neo arriba sol al nucli de la ciutat de les màquines: en el camí ha perdut la seva companya Trinity i la vista, però arriba a parlar amb l’ordinador Central per proposar-li un pacte: ell lluitarà contra el Mal en nom dels homes i de les màquines, però vol la Pau una vegada el Mal hagi estat vençut. Sap que la lluita el pot dur a la mort però hi està disposat. Ha assumit la seva condició d’Escollit, en termes bíblics en diríem ‘el Salvador’ perquè proposa una nova manera de viure, proposo una vida en llibertat.  Les màquines aturen les hostilitats i l’atac a Zion, que finalment han descobert, i esperen el resultat de la lluita.

La lluita a mort entre Neo i l’agent Smith acaba amb la mort de Neo i la victòria sobre el mal que immediatament coneixen tots el homes i tots els ordinadors. La missió de Neo s’ha acomplert.

Discussió entre l’Oracle i l’Arquitecte de sistemes : el futur de l’home

L’Oracle i l’Arquitecte dels sistemes informàtics es troben a Matrix quan la Pau s’ha imposat al món. Quant durarà la Pau?  De qui és  responsabilitat?  La Pau durarà tant com els homes vulguin i tots els homes que es vulguin alliberar seran lliures. Hi haurà un pacte entre l’Home i les màquines per a retornar una vida digna pels homes sobre la devastada Terra. En aquell moment surt el Sol i l’Oracle reconeix que Neo era el Salvador del món. El petit programa informàtic li fa un regal a Neo a qui confia en tornar a  veure algun dia.


Per acabar fem un joc de relacionar personatges. Qui seria qui?:

Neo 
Els deixebles
Trinity 
El Mestre
Morfeo
Jesús
L’agent Smith                            
L’Arquitecte de Sistemes
L’Oracle
El Mal
L’Esperit Sant