27 d’abril 2011

L'any litúrgic: Pasqua

Celebrem la nostra Pasqua: Crist ressuscitat

Pasqua
. La paraula vol dir “passatge”: per als jueus evoca i fa referència al fet de la travessia del Mar Roig i el pelegrinatge del poble pel desert cap a la terra de la llibertat; per als cristians, evoca i fa referència al pas de la mort a la vida protagonitzat per Jesús, és a dir, significa la resurrecció de Jesús. En ambdós casos es fa referència a uns fets passats, però que adquireixen una dimensió significativa i una força transformadora que transcendeixen els fets en si mateixos: són el fonament de la nostra història, formen part de la nostra tradició i per aquesta raó avui configuren el nostre caràcter de poble. És com l’ADN de la nostra realitat. La Pasqua és la festa més important per a l’església perquè fonamenta tota la seva fe, li dóna suport i esperança en l’acompliment de la seva missió.

Celebrar
. Una celebració no és mai un acte individual. Celebrar és sinònim de fer festa, de festejar, i això implica un aplec de persones que ens reunim per recordar i gaudir d’un fet que tots considerem important i ple d’actualitat i, en aquest sentit, hem de dir que tota celebració és necessàriament una con-celebració, és una celebració amb altres persones amb les quals compartim amb goig un esdeveniment. Celebrar és, doncs, una acció de la comunitat (litúrgia), un acte d’amics convocats (església), per celebrar uns fets que tingueren lloc en un moment determinat i dels que avui en fem memòria. Cal remarcar, per tant, que tota celebració té un component de memòria d’un fet i de representació d’aquest fet, és alhora memorial i presència nova d’allò que celebrem.

La catequesi de la Pasqua
. La formació de l’Any Litúrgic ha tingut un llarg recorregut durant els segles. Basant-se en les narracions dels evangelis, l’església al final ha acabat fent una celebració diacrònica de la Pasqua durant l’any, és a dir, la Pasqua de Crist es representa i es desplega en un conjunt successiu de festes (celebració del Sant Sopar; celebració de la Mort en Creu; celebració de la Vigília Pasqual; les aparicions narrades durant els diumenges; l’Ascensió; diumenge de la Pentecosta), però que, en definitiva, totes elles tenen per objecte central la Resurrecció de Crist, contemplada des d’angles diferents. És una catequesi singular: és la mateixa litúrgia la que ens ensenya a celebrar el Misteri de la Pasqua; ens ensenya a celebrar tot celebrant.

Anton Ramon Sastre