24 de setembre 2011

Reflexions a la Paraula de Déu

TESTIMONIAR ÉS EL QUE COMPTA

L’afirmació que fa Jesús en l’Evangeli d’avui dient que els cobradors d’impostos i les dones públiques passaran primer en el Regne és molt contundent i aparentment provocadora.

Ser cobrador d’impostos per compta de l’Imperi Romà era mal vist a l’època de Jesús. Ni que el cobrador fos persona honrada i no s’enriquís ell mateix dels recursos que obtenia en la recaptació, ho feia a compte d’un imperi invasor. D’altra banda ser dona pública tampoc donava bona reputació, ans al contrari.

Jesús amb aquesta afirmació posa de manifest que el que té valor autèntic és la capacitat de dreçar el camí marrat, el canvi constant de vida des del més íntim del nostre cor. Jesús vol que descobrim que el que compta de veritat no són els valors en aparença dels qui passen per bons en el seu capteniment moral i que solament són aparença.

Heus ací que el valor del que fem rau en com actuem i no en el que diem que fem. Les nostres obres i el nostre testimoni allà on ens trobem són les actituds que tenen valor. Avui, en la part primera de l’Evangeli queda molt clar. El primer germà diu que no anirà a la vinya, però hi va; en canvi el segon diu que complirà amb el que el pare li demana, però no ho fa.

Els cristians hauríem de ser visibles en el nostre món per mitjà del compromís, ajudant a fer-lo renovat i diferent.

L’Església s’hauria de mostrar forta duent a terme els canvis necessaris per tal d’apropar-se a les noves generacions, avui quasi absents -pel que fa a Occident- de les celebracions sagramentals i litúrgiques, no en canvi tan absents en el reconeixement de Jesús. Cal donar testimoni personal, comunitari i col·lectiu.

Ens encaminem a la Vida Plena darrera el misteri de la mort. És ara i aquí que hem d’encertar donant testimoniatge concret en tots els àmbits de la vida, en el de la família i en de la societat.

Sabem, però, de la nostra feblesa i tal com diu Ezequiel en la primera lectura: només que el pecador -és a dir nosaltres- reconegui el mal que ha fet i es converteixi, viurà i se salvarà de la mort. Déu és un pou de misericòrdia.

Ignasi Garcia Clavel