11 de desembre 2011

Reflexions a la Paraula de Déu

Les lectures d’avui ens han portar a reflexionar amb els indignats i els diversos moviments que tant al Sud com al Nord han cridat més democràcia, més llibertat, més justícia.

Comencem: Isaïes proclama que l’esperit del senyor reposa sobre l’ungit que l’ha enviat a portar la bona nova als pobres, a proclamar als captius la llibertat, a proclamar l’any de gràcia del Senyor. No era en el anys de gràcia quan es retornava la llibertat als esclaus i els béns a qui els havia hagut d’empenyorar? És esperançador que se’ns prometi l’alliberament de l’esclavatge: de qualsevol esclavatge: consum, capitalisme, dictadura, pobresa. I que se’ns demani el retorn dels béns als qui els havia hagut d’empenyorar. No trobeu una motivació per la ocupació d’habitatges o per exigir a entitats creditores la paralització dels seus procediments de reclamació del deute?

Seguim:
El Magnificat entre lectures. Ja el coneixem. Però dins el context actual, no creieu que aquells indignats de les nostres places i carrers (i quan diem nostres ens referim a tota la terra), són aquells pobres que seran omplerts de béns?

Continuem:
A la carta al Tessalonicencs, Pau ens insta a no sufocar l’Esperit ni menysprear els dons de profecia. I això, no ens exigeix tenir cura, estar al costat, caminar amb totes les persones que lluiten per la igualtat, per la justícia, per la pau, per la conservació de la natura, per tots els drets humans, pel canvi de model? No fer-ho suposaria sufocar l’esperit i no fer cas dels profetes del segle XXI.

I acabem:
Aquest diumenge no correspon l’evangeli de Marc (cicle B) i llegim el primer capítol de Joan, en el que el Baptista, amb una senzillesa exquisida ens diu que no és profeta, que sols és una veu que clama en el desert i que adrecem el camí del Senyor. No creieu que a l’inici dels moviments també els indignats clamaven al desert?

I resumint la reflexió: Estem en temps d’esperança. Cal que l’ajudem a florir. I perquè floreixi és important acceptar la pluralitat, rebutjar la uniformitat.

Angelina i Josep M.