22 de gener 2012

Reflexions a la Paraula de Déu

CONVERTIU-VOS I CREIEU EN LA BONA NOVA

La disponibilitat per seguir Jesús és un repte que com a cristians se’ns presenta en les lectures d’aquest diumenge III de durant l’any.

Hem començat el 2012 i ja ens adonem que tot el que haurem de viure no és gaire engrescador. La crisi econòmica continua creant incerteses i dificultats a moltes persones i això els colpeja per a poder seguir avançant.

D’altra banda la misèria mundial i la manca del més necessari per a molts ens urgeix a interrogar-nos sobre el nostre món i els valors que hi prevalen.

El Senyor ens interroga i ens demana que el seguim, tal com feu amb Simó i Andreu i amb Jaume i Joan. Sorprèn la promptitud amb què abandonaren les xarxes per acompanyar Jesús i fer-se difusors de l’Evangeli.

Hi ha dues actituds divines que Déu vol que coneguem. Una, la paciència que té amb l’home i l’altra la crida. Ja hem vist que la resposta dels apòstols que varen ser urgits a deixar-ho tot és del tot sincera refiant-se de Jesús. Segur que no sabien gaire el que feien, però tal com l’Evangeli ho presenta queda clar que no es feren pregar gaire.

Els habitants de Nínive tastaren la paciència del Senyor. Amb tot feren cas a Jonàs i es convertiren. Cal que avui, nosaltres, sapiguem descobrir què ens demana Jesús. Els cristians se’ns hauria de notar més l’esperança i l’alegria de la que hauríem de ser-ne portadors per tots els altres homes. Si som exigents amb nosaltres mateixos, caldrà mirar l’interior nostre i veure què cal fer ara i aquí.

De ben segur que hem de millorar i confrontar el nostre viure amb els valors que sorgeixen de l’Evangeli i dur-los a terme, mentre avancem vers la conversió i millora personal. Cal que foragitem les pors i incerteses enmig nostre i que els nostres companys de treball o d’estudi s’interroguin pels valors que procurarem fer palesos en la nostra vida cristiana. És necessari fer un canvi profund, a la llum de la doctrina social de l’Església, per combatre l’arrel dels mals socials i econòmics que patim. Hem de descobrir què cal modificar en nosaltres mateixos i posar-nos novament en camí.

Ignasi Garcia i Clavel