03 de juliol 2012

Jornada de responsabilitat en el trànsit

Amb el lema d'enguany: Camins de Trobada, se celebrà diumenge passat la Jornada de responsabilitat en el trànsit.

Des que els nostres pares ens han donat la vida, i des que físicament estem en el món, sempre caminem cap a un destí, moltes vegades desconegut o incert, portats per les inèrcies o costums més habituals.

Caminar pot esdevenir un fet sense un horitzó clar i amb un fons de soledat. Però, alhora, pot tenir conseqüències molt gratificants: fer camí per trobar‐nos amb algú. Aquest fet ha de donar‐nos un sentit obert a la nostra condició de persones, cadascuna amb responsabilitats diverses i amb l’acceptació plena de ser seguidors de Crist.
Per això ens permetem fer‐vos unes reflexions fàcils de portar a terme:

• Un vianant responsable és el que té cura de la seva seguretat i de la dels altres.

• Un conductor ha de ser conscient del seus actes i respectuós amb els altres que,
com ell, també conviuen en el món del trànsit.

• Totes les distraccions i imprudències poden tenir conseqüències indesitjables.

Avui, en aquesta jornada propera a la festivitat de Sant Cristòfol, patró dels conductors per tradició, volem fer‐vos arribar un missatge molt cert: ¡sempre caminem¡ sigui pels carrers, en portar els infants a l’escola, en passejar les persones grans en busca de pau i bon sol, per anar a buscar el bus o el cotxe, passejant amb la família, etc.

La nostra condició humana, de llibertat ben entesa com Déu ens dóna i demana, en aquets moments de tensió, de neguit, d’un profund egoisme per ser els primers en tot, perquè volem fer‐ho tot al mateix temps, en comptes d’anar més tranquils, etc., està creant situacions d’accidentalitat molt serioses on els conductors, ocupants i vianants hi estan implicats. I, sense oblidar un aparell molt negatiu i “innocent”: el mòbil, causant de moltes distraccions fatals.

En definitiva, hem de procurar ser responsables dels nostres actes, fent del nostre caminar i del nostre conduir testimonis en aquest món tan complex del trànsit.

Comissió Gestora de la Pastoral del Trànsit per Catalunya