02 de desembre 2012

Reflexions a la Paraula de Déu

Un nou Advent. I aquest any una nova esperança ciutadana amb el nou parlament que estrenarem a Catalunya.

Sembla que els textos d'aquest diumenge s'hagin pronunciat AVUI.

Jeremies: “Diu el Senyor: ...faré néixer...un rebrot legítim que defensarà el dret i la justícia"

Jesús, d'ahir, d’avui i de sempre, ens ha dit com hem d'actuar: que el dret i la justícia siguin una realitat.

Però interpretem, no la justícia i el dret dels homes que tantes vegades estan al servei dels poderosos, sinó la justícia i el dret que Jesús ens ha tramès en el seus evangelis. Practiquem aquesta justícia?

Estem cridats, per tant, a col•laborar perquè les institucions que han sorgit de les eleccions de diumenge passat s’acostin a practicar aquesta justícia.

Tant els salms com la segona lectura de Pau ens inviten a aprofundir en el coneixement i pràctica dels camins del dret i la justícia, que clarament passen per l’amor que ens hem de tenir els uns als altres.

És a dir, hem de pregar amb totes les nostres forces, però també ens hem d’instruir i hem de treballar i fer tot el que està al nostre abast perquè la llum de Déu resplendeixi i difumini aquest malson en el que vivim. I si ja ho féssim, com diu Pau cal que avancem encara més.

El fragment de l'evangeli de Sant Lluc és un dels clàssics de la fi del món, però pensem que el podem interpretar des d’una visió actual; recordem els tsunamis, la capa d'ozó i la repercussió sobre les aigües del planeta. I podríem seguir amb la relació dels problemes ambientals que patim i dels que en som responsables.

Sabem que les escriptures estan plenes de simbolismes i de metàfores.

L’Esperit Sant, ens farà entendre tots els nostres disbarats? Aquesta vinguda que s’anuncia és per trobar ja unes estructures econòmiques i socials que facin possible la pràctica fidel de l’evangeli per tota la humanitat?

Creiem que les paraules “redreceu-vos i alceu el cap” són realment esperançadores. Tant de bo que sapiguem interpretar les escriptures per treure la força d’anar endavant malgrat totes les desfetes que estem presenciant, i de les que, repetim, també en som responsables.
Angelina i Josep M.