19 de maig 2013

Reflexions a la Paraula de Déu

Rebeu l’Esperit Sant

Sembla que va haver de girar-se una ventada impetuosa i mostrar-se la flama de l’Esperit perquè els deixebles superessin el desconcert de veure marxar el seu mestre i se sentissin imbuïts per la força necessària per agafar el relleu de Jesús, prendre consciència de la pròpia filiació amb Déu i esdevenir actors del seu projecte. Certament aquest sentiment que els va colpir inesperadament a tots, va cohesionar el grup i alhora va facilitar a cadascú les eines, les habilitats, per fer passar el missatge, la Bona Nova.

Els dons són diversos, però l’Esperit és un de sol. El passatge de la Carta als Corintis i l’enumeració que s’hi fa dels dons que hom rep per mitjà de l’Esperit m’ha fet pensar en l’originària tradició xinesa del Tao, que he conegut per una lectura recent. El Tao proposa un sistema d’actuació anomenat wuwei que consisteix, per una banda, a no forçar, a deixar-se empènyer per les inclinacions naturals profundes –el tan cèlebre deixar fluir- (que no vol dir deixar-se guiar pel desig ni “viure com demana la carn”) exigeix cultivar l’esperit; i, per altra banda, a celebrar la diversitat. Cadascú de nosaltres té consciència de posseir un do, una predisposició natural a una actitud, una destresa, per a les quals està especialment dotat. Si deixéssim fluir, si ens permetéssim fer surar lliurement a la superfície aquest do, de ben segur que personalment ens sentiríem més satisfets i que la nostra causa comuna, en el cas dels seguidors de Jesús, la construcció del Regne, se’n veuria reforçada.

Jesús ens transfereix una comesa i és responsabilitat d’aquells que la volem entomar, trobar dins nostre aquell do, identificar aquella inclinació personal profunda que pot contribuir més fàcilment a portar-la a terme. Segur que ens aniria bé mirar de no anar a contracorrent del nostre fluir natural per tal de guanyar eficàcia i de renovar la il·lusió. Deixem-nos portar per l’Esperit de Déu que habita en nosaltres; fem que esdevingui, com per als deixebles, una experiència alliberadora. Convencem-nos que aquest Esperit habita en tots i entenguem-ne les diverses manifestacions.

Helena Cots