11 de juliol 2013

Assemblea extraordinària de Sant Ildefons - Juny de 2013: Xerrada de Mons. Sebastià Taltavull

En la introducció de la xerrada, Mons. Sebastià Taltavull ens va parlar de la situació de l’Església: ens trobem a l’any de la Fe, un any que per l’Església universal hauria de ser un motiu de joia i de profunda transformació en les nostres comunitats. Hauria de ser un moment de deixar les paraules i preguntar-nos on hem anunciat Jesucrist, des de la nostra comunitat i en el nostre món. Hauríem de posar l’accent en redescobrir l’alegria de creure i retrobar l’entusiasme d’anunciar la nostra Fe en un món en crisi a tots nivells.

Tal com vam fer en l’assemblea del maig de 2012, vam tornar a revisar la situació del Pla Pastoral Diocesà, un pla plenament actiu i ben viu en els seus tres principals objectius:

L’anunci de Jesucrist als que no creuen: d’acord amb la referència feta a l’Any de la Fe, aquest objectiu és plenament vigent en les nostres comunitats. Ens hauríem de preguntar si hem arribat a un anunci sincer i honest de la nostra Fe, que encomani alegria i emoció.

o Però la Fe no s’imposa sinó que es proposa. Hem de trobar aquells moments d’acompanyament, de solidaritat, de dificultats en persones i famílies en què la Fe els és realment una bona notícia.

o Les oportunitats per la nova evangelització hi són però de vegades no les reconeixem: ens hem preguntat per exemple com evangelitzem els pares de la nostra Catequesi familiar perquè siguin uns bons educadors en valors cristians? Hem convidat a algú a participar en els actes i celebracions de la comunitat, tot deixant-nos interpel•lar pel tipus d’acolliment que els fem?

o El nostre testimoni de la Fe ha de ser un punt de contacte amb tots aquells que estan en recerca, però necessitem el punt emocional, aquell que ens permet fugir de la superficialitat i ens porta al diàleg més profund.

o De vegades sembla que reflectim una mena de cansament pastoral per part dels capellans i de les comunitats.

Els Sagraments de la iniciació cristiana: hem de seguir treballant en el reforç de tots tres Sagraments, els punts fonamentals per a què l’Església convidi realment a nous cristians i noves comunitats.

o El Baptisme hauria de ser un símbol plenament comunitari, hauria de ser un signe visible de la vitalitat i compromís d’una comunitat.
o També hem de treballar el sentit i la realització d’un projecte de Catecumenat, tot constatant les grans dificultats i el fet que a Barcelona de moment no hagi funcionat.

o Hem de recuperar i reforçar el sentit de la Confirmació: sembla que n’haguem fet un sagrament de tràmit, de transició, quan és un punt central en la vida del cristià i la culminació de la iniciació cristiana.

La Solidaritat: és probablement l’objectiu que s’ha treballat més i aquesta feina ha estat reconeguda a nivell pastoral i social:


o L’Església ha atès a l’estat, més de 4 milions de persones en els darrers 12 mesos.

o L’Església segueix en camí, reconeixent el fet que les nostres obres han de demostrar la nostra Fe.

o Cal, però, preparar més persones i equips per potenciar encara més aquest objectiu.

En els primers mesos d’aquest any 2013 han canviat moltes coses en l’Església per l’anomenat ‘efecte Francesc’. Ha estat un efecte clarament positiu que ens hauria d’ajudar a aprofundir més en els objectius diocesans i propis del Pla Pastoral. En aquest sentit, el bisbe Sebastià va repassar alguns dels aspectes de la valoració de la realització del nostre propi Pla Pastoral que el Consell Pastoral va realitzar fa unes setmanes:

Transformació: hauríem de mirar de treure tot el fruit possible a cadascuna de les activitats del nostre Pla. Però ens hauríem de preguntar també de què ens ha servit per transformar-nos a nosaltres mateixos.

Pla de joves: la Confirmació hauria de ser una oportunitat de formació i compromís en la Fe dels nostres joves. BATEC és una oportunitat d’acollida per joves que cal potenciar i donar el màxim suport.

Voluntariat: a Sant Ildefons hi ha diversos grups de voluntariat i un bon nombre de voluntaris i aquest nombre no para de créixer. Tenim, doncs, una gran oportunitat d’exercir l’amor que Jesús ens demana a través de les nostres obres.

Després d’aquesta xerrada es van formar diferents grups que van treballar els punts que el Bisbe Sebastià ens va proposar, per reflexionar en la perspectiva de propostes per enriquir les assemblees i els programes de Formació a Sant Ildefons, els dos punts principals que vam treballar en aquesta assemblea.

El resum de les propostes dels grups i la seva inclusió en les activitats del nou curs 2013-2014 seran objecte de treball del Consell el mes de setembre i retornaran a l’assemblea en la presentació del Pla d’activitats per al nou curs.