08 de setembre 2013

Reflexions a la Paraula de Déu

Saviesa i discerniment

Que exigent que és Jesús. Ens posa l’objectiu tan alt que podríem fàcilment desanimar-nos “ ...ningú de vosaltres pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té... Tanmateix el problema per als que amb tota debilitat intentem seguir Jesús, no és tant el “tenir”, sinó més aviat “com tenim”. No cal pensar en les coses materials que posseïm únicament, sinó també en les nostres capacitats i potencialitats que moltes vegades ens costa de posar-les en joc per tal d’ajudar les persones. Ens referiríem, doncs, a allò de més valuós que configura el nostre ser: la capacitat d’escoltar, el compartir solidàriament, el saber estar al costat de l’altre, el fet de transmetre esperança i alegria que tant convé al nostre món ple de problemes i tensions per l’economia i els conflictes.

No voldria deixar de banda el que Jesús també ens vol dir. Penso en els béns i riqueses materials. La vida econòmica, personal i col•lectiva, ens porta a fer ús del diner i béns materials. Res a dir. Tots sabem que la dificultat rau en la possessió obsessiva i moltes vegades immoral. Diumenges enrere se’ns deia que allà on tenim el tresor hi tindrem el nostre cor.

Quantes creus hem de portar! Les del nostre món i també les nostres que van des de les limitacions i febleses personals a les col•lectives. Ens cal força i saviesa. La saviesa que ens meni al discerniment per tal d’usar de les riqueses espirituals i materials amb una actitud oberta i generosa envers els homes i dones, començant pels que tenim més a prop.

Si Déu no ens dóna la Saviesa no podem conèixer amb les nostres forces el que Ell vol de cadascú de nosaltres, tal com ens mostra la primera lectura. “Així s’han redreçat els camins dels habitants de la terra, els homes han après a conèixer què és del vostre grat, i la saviesa els salva “.

És trist que ens costi tant tot plegat i que amb la situació que palpem cada dia en el nostre món veiem com no fem cas de la Saviesa i ens fem mal tots plegats amb inacabables conflictes i crisis econòmiques. Tanmateix és feina nostra aportar saviesa, compromís i esperança. El bisbe de Roma, Francesc, ens hi convida i ens dóna exemple amb el seu compromís personal.

Ignasi Garcia i Clavel