25 de novembre 2013

25 de novembre: Dia Internacional contra la Violència vers les dones

Contra les dones s’han donat múltiples formes de violència al llarg de la història, sense suficients motius; la causa comuna és formar part del gènere femení. S’assegura que l’àmbit familiar és el lloc de la dona per excel·lència, on s’hauria de donar el màxim nivell de solidaritat i d’amor. Però la realitat ensenya que és el lloc més insegur per a les dones i les criatures. Aquests situacions es viuen en soledat, confusió, dolor, impotència, molta por i gran patiment quan, a més, hi ha menors.

La violència pot no ser purament de força, sinó subtil i/o psicològica. Gràcies al feminisme, aquestes qüestions, no pas desconegudes, s’han posat al descobert. Al Final de la Dècada que s’havia proclamat per senyalar què feien les esglésies en favor de les dones? la conclusió va ser que mentre les dones havien continuat treballant, els homes, clergues o no, no havien canviat res en favor d’elles. Un nombre significatiu -algunes eren esposes o filles de clergues- havien patit violència, abusos i maltractes de diversos tipus, a causa de la seva poca autoritat. Aquesta revelació va produir una commoció evident.

No pot ser que el Papa es plantegi si existeix una teologia feminista, i que estudiarà si les dones poden arribar a ser ordenades. És un plantejament que fa mal perquè no reconeix d’antuvi la igualtat substancial entre els éssers humans.

Sefa Amell