28 de novembre 2013

El Gran Recapte dels Bancs d’aliments de Catalunya

Els Bancs d’aliments són Fundacions independents de qualsevol ideologia o de qualsevol afiliació religiosa que tenen com a missió lluitar contra la fam evitant el malbaratament d’aliments. Es van crear inspirats per organitzacions similars que ja existien a Europa. El primer banc d’aliments es va crear a Arizona l’any 1966. A l’Estat espanyol n’hi ha 240, cadascun autònom i amb característiques i recursos propis. El Banc d’aliments és una empresa ben curiosa: els clients vénen sols però cal perseguir i convèncer als proveïdors.

Segons les dades que es van presentar fa poques setmanes en la campanya del Gran Recapte del 2013 a Catalunya més d’1,7 M de persones viuen en situacions extremes amb ingressos molt per sota del salari mínim interprofessional i fins i tot de les ajudes mínimes d’inserció. Aquesta mateixa xifra a Barcelona seria de 600 mil persones. A més, la pobresa infantil és la que més creix a Europa: a Catalunya és del 23,3% de la població infantil i a Europa és el 14%.

Els estocs d’aliments que el Banc d’aliments distribueix provenen de la indústria agroalimentària, de campanyes a supermercats, escoles i empreses, d’excedents agrícoles que es redistribueixen o transformen per allargar-ne la distribució (per exemple en sucs de fruita). Aquests excedents es distribueixen a través dels Bancs d’aliments i de la Creu Roja. I una part molt important prové del Gran Recapte que es fa anualment a tot Catalunya: l’any 2012 es van recaptar més de 2000 tones d’aliments (el doble que l’any 2011) que es van distribuir en els següents tres mesos a les entitats col·laboradores.

Per la campanya del Gran Recapte de l’any 2013, des dels Bancs d’aliments de Catalunya es va demanar doblar els voluntaris respecte els de l’any 2012: només en un mes de campanya s’han aconseguit més de 15.000 voluntaris! Això els fa ser especialment optimistes per aconseguir de nou el repte respecte l’any passat, superar les 3.000 tones d’aliments recaptats. ¿Teniu algun dubte que els catalans ens tornarem a donar completament per una campanya solidària, necessària i que demostra la voluntat de tot un poble?

Només cal que us demanem la col•laboració: els nois i noies de BATEC i tots els voluntaris del Centre Adrià Trescents que treballa en la distribució d’aliments a Sant Ildefons des del 2010, ja ens hem apuntat per col·laborar durant els dies 29 i 30 de novembre per recaptar el màxim possible. Només cal que fem córrer la veu: col·laboreu!!

Lluís Sánchez Rissech