10 de novembre 2013

Reflexions a la Paraula de Déu

Ens consta que existeix una altra vida

A l’Evangeli de Lluc que avui llegim ens trobem afirmacions contundents sobre la mort i sobre la vida existent més enllà de la mort. Ens diu que els cristians som fills de Déu i, per tant, dignes d’assolir l’altre món i la resurrecció dels morts”. I Lluc, per donar més credibilitat a la seva asseveració, esmenta aquella sentència de Moisès: “El Senyor és el Déu d’Abraham, Déu d’Isaac i Déu de Jacob, perquè no és un Déu de morts, sinó de vius, ja que tots per a ell viuen”.

D’altra banda, també la paraula de Sant Pau a la seva carta als cristians de Tessalònica ens reconforta, tot recordant-nos que ens mantinguem fidels a l’Evangeli, a la paraula de Jesús. Ell és el que primer ens ha estimat i el que ens comunica esperança i consol permanent mentre fem el camí que ens ha de portar a una vida plena a l’altre cantó de la mort.

Sembla que aquests dos escriptors consagrats del Nou Testament coincideixen en reforçar el sentit de la vida del qui ha abraçat el model cristià i el manté per damunt de tot, malgrat els dubtes de la ment i malgrat els múltiples viratges que es va trobant pel camí.

De tant en tant -i avui en pot ser una ocasió- no està de més fugir del soroll quotidià i en el silenci interior considerar que existeix una vida més enllà de la vida present. Una vida que no podem imaginar, ni sabem com serà, ni en tenim cap referència. Només ens consta, fonamentats en la paraula de Jesús, que existeix, que és plena i que no s’acaba perquè és una participació de la vida de Déu.

De tota manera, però, aquest recés interior que ens faciliti fer volar el pensament cap al més enllà, no ens ha de fer oblidar el compromís amb la vida a la Terra. Només s’entén la transcendència espiritual -com ha escrit al diari Pilar Rahola- “quan converteix els creients en gent amb llum, que il•luminen les foscors de la humanitat”.

Josep-Maria Puigjaner