01 de desembre 2013

Reflexions a la Paraula de Déu

Ve de veritat Jesús?

Personalment crec que l’Advent arriba, aquest any, en molt bon moment. El moment just per trucar a la porta de la nostra consciència perquè Jesús es faci present de nou en les nostres vides, i amb més força que mai. El moment apropiat per recordar-nos que som portadors d’esperança i que no podem renunciar a comunicar-la a la nostra realitat i amb més empenta que mai. El moment precís per revitalitzar la nostra Fe adormida i petita perquè brilli més que mai en un món trist i, sovint, desesperat.

Els textos d’avui reflecteixen molt bé el que crec que hauria de ser l’actitud del cristià en l’Advent: el text d’Isaïes ens diu que ‘El Senyor posarà pau entre les nacions i apaivagarà tots els pobles’. Sant Pau ens diu que ‘tenim la salvació més a prop nostre’. I Mateu ens dirà també ‘esteu a punt, perquè el Fill de l’home vindrà a l’hora menys pensada’. Subratllo aquets tres aspectes perquè em semblen els més significatius en l’Advent.

Advent és camí cap a la llum de Déu. Un camí que transita des de la guerra a la pau, des de la foscor a la llum, des del conflicte a l’harmonia. És un camí que hem de fer personalment i col•lectivament cap a Déu que és també la nostra pròpia essència.
Advent és esperança que es basa en la certesa que un món nou és possible. Amb totes les nostres limitacions i capacitats ens hem de deixar penetrar per aquesta esperança radical, l’única arma que tenim per lluitar contra el desànim, la tristor i l’angoixa.
Advent és també vigilància en no caure en la peresa, la indiferència i l’apatia. No podem estar adormits i passius davant del que és més important a la nostra vida: Jesús que torna per dir-nos que estem salvats i que hem de posar els nostres ulls i els nostres anhels en Ell.

És veritat que ve Jesús? Obrim els ulls i veurem que ja és entre nosaltres: quan una família s’ha salvat del desnonament amb l’ajut de tots els veïns, quan un avi sol troba un amic voluntari que l’acompanya, quan un aturat jove i amb fills torna a treballar perquè els seus familiars i amics remouen cel i terra per ajudar-lo, quan el Banc d’aliments recapta cada any el doble gràcies a la solidaritat de tots. Tot això està passant cada dia al nostre voltant: no podem dubtar que Jesús torna a la nostra vida!
Lluís Sànchez Rissech