21 de desembre 2013

Reflexions a la Paraula de Déu

La personalitat de sant Josep

A les portes del Nadal, en aquest IV Diumenge d’Advent, la litúrgia posa a la nostra consideració el text del naixement de Jesús segons l’evangelista Mateu. A diferència de sant Lluc, on tota la narració gira al voltant de Maria, Mateu focalitza la seva atenció en la figura de Josep, a qui qualifica d’home just (en la traducció litúrgica, un home bo).

Josep ens és presentat com hereu dels antics patriarques d’Israel. En l’anunci a Josep, Mateu segueix el model d’anunciació típica dels naixements de l’Antic Testament, per exemple el del naixement d’Isaac (cfr. Gn 17,15, 21). També, com Abraham, ell rep un missatge de Déu. A Abraham Déu li mana de sortir de la seva terra i posar-se en camí, a Josep l’àngel li diu que rebi a Maria a casa seva. Aparentment tot va en contra la lògica humana, però tots dos obeeixen. A Josep Déu li parla en somnis, com a l’antiguitat Déu ho havia fet amb el seu homònim, Josep el fill de Jacob -el patriarca somiador per excel•lència- En el cas de Josep fill de Jacob aquests somnis li profetitzen que ell és la persona que Déu a escollit perquè es compleixin les promeses fetes a Abraham. A Josep, el promès de Maria, se li dirà que és l’escollit per una missió excepcional: tenir cura del Messies. L’antiga història de Moisès, que se salvarà de la ordre del faraó de matar els nadons hebreus en el Nil, es repetirà en Jesús, en la cruel escena de la matança dels innocents, També Josep, com Moisès, haurà de patir l’exili. I finalment, a Josep se li confiarà l’encàrrec de posar nom al fill que espera Maria, la seva promesa.

Posar el nom, significava reconeixement del fill, i assumir les responsabilitats pròpies de la paternitat.

Déu, per fer possible la seva encarnació, escull algunes persones: Maria, la plena de gràcia, Josep l’home just. Avui ens fitxem en Josep. Josep estima, creu, acull, assumeix responsabilitats. No és estrany que l’evangelista el qualifiqui d'home just. Tota la seva vida està al servei de la ”justícia de Déu”. Justícia que impartida per Déu significa amor i gratuïtat.

Valorar la figura de Josep, més enllà de tòpics, és reivindicar un home BO, en majúscules. Que el seu exemple ens ajudi a preparar-nos per a la celebració del Nadal de Nostre Senyor Jesucrist, en aquest any de gràcia del 2013.

Josep m Jubany