05 de desembre 2013

Temps d’Advent i de Nadal

Advent/Nadal és per als cristians un temps fort, perquè és un temps simbòlic, un temps que té capacitat per col·locar la nostra existència més enllà dels límits que comporta la nostra condició humana, uns límits que experimentem en tots els àmbits de la vida. Potser tots -creients i no creients- podríem sentir-nos convidats a reflexionar amb serenor i sense prejudicis de religió, amb silenci -si cal- sobre el sentit que s’amaga darrera de conceptes i paraules que tot sovint fem servir: esperança, salvació, compromís, obertura, acolliment, proximitat, pau, integració, amor.

Pels cristians Jesús, “Déu fet carn”, és la revelació de sentit de tots aquests conceptes, perquè en la seva persona descobrim que totes aquestes paraules s’obren a una nova dimensió de plenitud i transparència. Per nosaltres cristians, Jesús és la Paraula que ens revela que, des de la Humanitat acceptada amb tota la seva complexa diversitat, és possible una aproximació a aquella creença experimentada universalment, a la qual milers de generacions hem anomenat “Déu”, una misteriosa realitat capaç de fer-nos transcendir l’experiència de la nostra limitació.

Amb els nostres ulls posats sempre en un futur millor, el nostre temps present és un temps d’expectació: l’anhel de presència d’una Realitat Plena en la nostra Realitat Limitada.
Anton Ramon Sastre