23 de febrer 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

Recullo les paraules de la primera lectura “Sigueu sants, perquè jo, el Senyor, el vostre Déu, sóc sant” i les últimes de l’Evangeli que hem proclamat “Sigueu bons del tot com ho és el vostre Pare celestial”.

De vegades un se sent aclaparat amb aquestes paraules que no tenen escapatòria i la primera sensació és pensar que aquestes paraules no són per a mi. Doncs, sí, són per a nosaltres, mortals i febles que sovint ens costa perdonar i se’ns fa difícil parar l’altra galta. Jesús ens fa propostes en el camp de les relacions entre persones per obrir noves possibilitats i horitzons cada vegada més rics en humanitat.

Donem un gir positiu en el que suposa estimar. A prop nostre tenim models d’estimar com ha estimat Jesús. Vivim uns temps en els que per estimar tenim infinitat d’ocasions i tenim exemples estimulants. Aquest darrer diumenge ha estat protagonista en el programa “Els signes dels temps” aquella religiosa africana identificada amb la seva gent, la més necessitada, i hem vist com el seu compromís i els seu escalf està essent suport per tanta gent de la seva ètnia mancats d’afecte i del més essencial per a la vida. Són constants també els informes d’Unicef i Oxfam i que ens posen en alerta de les ingents necessitats que viuen tantes persones, especialment els infants. Per cert, una notícia de fa pocs dies: un nen de quatre anys perdut travessant sol el desert que separa Síria i Jordània, és un petit exemple de les situacions dramàtiques que viuen tants infants. Per sort uns agents de l’ONU han pogut trobar-lo i retornar-lo als seus pares.

El papa Francesc, amb els seus exemples en què ens té acostumats, parla de com hem de fer caure murs i estendre ponts. Els poders fàctics tendeixen a protegir-se d’ingerències externes en detriment de persones que demanen una correlació de forces mentre passa allò del pobre Llàtzer que ha de menjar les engrunes quan cauen de la taula del ric Epuló.

Ser bons del tot com el Pare del Cel vol dir acostar-nos a aquells que d’una manera o altra esperen el nostre compromís com a germans i això ens ajudarà a fer vives i actuals les paraules de Jesús.
Lluís Saumell