09 de febrer 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

“Vosaltres sou la llum del món….! Mateu 5,13-16

Una extensió de les benaurances ens acompanyarà fins la Quaresma. En tres paràboles-proverbis Jesús ens diu com han de ser els seus deixebles: “Sal de la terra, llum del món i ciutat visible dalt d’una muntanya.”

Les tres imatges convergeixen en una finalitat que és la de ser testimonis de vida al servei del pròxim, com ho va ser Jesucrist. Com a cristians tenim una missió a complir ampla i concreta: “ser sal i llum”. Avui escassegem d’un fervor apostòlic i poc contagiós ni atractiu dins d’un món dispers i materialista. No ha de ser motiu perquè no ens arrisquem.

En l’Evangeli Gaudium el Papa Francesc en el número 109 diu: “els desafiaments estan per superar-los. Siguem realistes però sense perdre l’alegria, l’audàcia i l’entrega esperançada. No ens deixem prendre la força missionera.”

La nostra presència missionera en el món ha de ser com la de la sal, discreta. Pensem que l’absència no es pot dissimular i per tant hem d’actuar de manera desapercebuda però eficient. En tot temps i en totes les cultures l’home no ha deixat de buscar la llum de la veritat que és una de les síntesis de la seva vocació sublim i terrenal de la misèria humana. I ha tingut els ulls fixats a una transcendència.

La primera i segona lectures d’avui, d’Isaïes i Sant Pau, marquen possibles temptacions que podem cometre sense ser plenament eficaços en el testimoniatge evangèlic. No hem de replegar-nos a cap por. Fem com Sant Pau que va aprendre del seu fracàs a Atenes, després del seu discurs magistral.

Que la nostra fe surti al carrer per ser sal que doni gust, i llum que orienti i escalfi la fredor, donant una imatge i essent models a seguir en el nostre món que cerca, més enllà de l’immediat i del fugisser, una vida plena d’esperit..

Francesc Xavier de Dou