30 de novembre 2014

Reflexions a la Paraula de Déu

“Vetlleu”

Vetllar és passar voluntàriament la nit o una part de la nit sense dormir per diferents motius, per fer oració, per estar despert tenint cura d’un malalt, per vetllar un mort, per estar amatent a la seguretat, etc. La vetlla, però, entre altres significats en té un de més casolà que és aquell que contempla l’espai de temps comprès entre la posta de sol i el sopar o el moment d’anar a dormir i que en la pràctica es pot dedicar a tasques personals d’allò més variades, conversar, llegir, estudiar, jugar, veure televisió, etc.

Però..., aquest “Vetlleu” de Jesús, tot i que és prou explícit per si mateix, té quelcom de diferent..., va molt més enllà de les coses estrictament mundanes i té un significat més ampli que no es limita només al fet de no dormir de nit -entre altres coses perquè també de dia ens adormim amb facilitat- no es redueix, doncs, a l’àmbit del son que ens enterboleix l’atenció i anul•la la voluntat i la consciència, sinó que ens empeny a mantenir-nos desperts en un estat d’alerta constant, sense relaxar-nos mai, sense abaixar la guàrdia en cap moment, de manera semblant al que fan les bestioles tothora atentes als moviments dels seus depredadors.

Tanmateix, aquest “Vetlleu” de Jesús, més que un reclam d’atenció externa, és una crida a la interioritat i a la intimitat del nostre cor per poder descobrir Déu en la pregària, la contemplació i l’adoració. Ara que sentim a prop el moment del seu adveniment hem d’estar ben preparats per contemplar-lo i adorar-lo tant bon punt arribi, i poder demanar-li que sigui Ell qui vetlli per nosaltres, perquè sols no ens en sortirem. Si el tenim ben interioritzat, si confiem en el seu amor, la seva bondat i la seva misericòrdia no podrem trair mai la confiança que té posada en nosaltres.

“L’amo vindrà a l’hora menys pensada”
. És l’avís de Jesús tot just començar el temps d’Advent i un bon toc d’atenció per preparar la seva vinguda. Que no ens agafi desprevinguts; que la tendresa de l’infant en una menjadora no ens amagui la divinitat oculta en la seva aparent fragilitat. Beneït el qui ve en nom del Senyor. Hosanna a dalt del cel!
Josep Maria Lari