15 de desembre 2014

GRAVATS I REFLEXIONS HOMILÈTIQUES: NADAL (i 2)

2- El segon gravat es refereix al Naixement de l’Infant Jesús i L’anunci de l’esdeveniment a tota la humanitat.

- Naixement de Jesús. El gravat representa l’esdeveniment del naixement en una cova de pastors propera al poble de Betlem, on Josep i Maria s’hi han instal·lat per passar la nit.

S’han acomplert els mesos de l’embaràs i el nen neix. Maria treu el que havia previst per rebre Jesús, i Josep, servicial, ajuda a Maria a acollir l’Infant. Aquí no hi ha necessitat de cap símbol, ja que tot es de l’ordre humà. Maria i Josep, amb els ulls ben oberts i les mans lleugeres, s’ocupen d’acollir l’Infant.

- L’anunci universal. L’Infant és un enviat de Déu per a tots els homes i dones del món. El primer que cal és fer-lo conèixer per tothom, a tot el món. Tornen a sortir els símbols: No calen homes i dones brillants i de gran preparació sinó una intervenció divina, i apareix l’Àngel. L’Àngel és un símbol de Déu que es comunica. L’Àngel ve per comunicar la gran notícia de la vinguda de Jesús per a tots els homes, i comença pels més pobres.

En mig d’un món sumit en la foscor de la nit, símbol de la incapacitat dels humans de superar les seves limitacions i pobreses materials i espirituals, l’anunci de l’Àngel és la vinguda d’un Salvador que els ensenyarà i ajudarà a ser homes del tot, que vol dir assolir la plenitud, és a dir, tot el que cal ser i fer per tenir Vida i Felicitat plena amb Déu.

Frederic Bassó