26 de gener 2015

Catequesi Familiar: Trobada de Gener - Epifania

La paraula grega Epifania significa Manifestació, i està composta de dues paraules: “Epi” i “Fanos”. “Epi” vol dir per sobre, i també mes enllà. “Fanos” vol dir veure. Epifania, doncs, vol dir veure mes enllà, veure per sobre del que apareix a primera vista.

El llenguatge de la Fe cristiana expressa, amb aquesta paraula, la capacitat de veure i valorar el que s’observa més enllà del que es copsa espontàniament. Aquesta capacitat és la té que el creient per mitjà de la seva Fe.

Els pastors de Betlem, creient en el missatge de l’àngel, veuen en Jesús nou nat molt més del que es copsa espontàniament. La Fe provoca en els pastors una Epifania.

L’Epifania no genera un nou temps litúrgic sinó que és la prolongació del Nadal, perquè gràcies a la Fe en Jesús com a Fill del Pare es transforma tot el que celebrem en Epifania. Per la Fe tot esdevé Epifania. Per la Fe reconeixem el món sencer com a creatura estimada de Déu, i a Jesús i tots els que el segueixen, com a manifestació o comunicació de Déu.

Testimoni de Marc:
Amb una simple referència, i remarcant la proximitat dels esdeveniments, Marc diu: “Per aquells dies, Jesús vingué des de Natzaret de Galilea i fou batejat per Joan en el Jordà. I tot seguit, mentre sortia de l’aigua, veié que el cel s’esquinçava i que l’Esperit, com un colom, baixava cap a ell. I una veu digué des del cel:

-Tu ets el meu Fill, el meu estimat, en tu m’he complagut.” (Marc 1,9-11)

Aquest testimoni del Pare i de l’Esperit sobre la condició de Fill fonamenta totes les Epifanies que la Fe en Jesús genera en els cristians.

Testimoni de Joan:
En el calendari d’aquest any (planes 6 i 7) veiem que Joan no segueix l’esquema de Marc, com fan Mateu i Lluc, ni tampoc segueix un argument geogràfic ni temporal estricte. No obstant, després del Pròleg teològic, proposa dues narracions d’uns fets sobre el que estem tractant: Els primers deixebles i les bodes de Canà.

1.-Els primers deixebles.
“L’endemà, Joan tornava a ser en el mateix lloc amb dos dels seus deixebles i, fixant la mirada en Jesús que passava, va exclamar: -Mireu l’anyell de Déu!
Quan aquells dos deixebles el sentiren parlar així, van seguir Jesús.” (Jo 1,35-37)

2.-Les bodes de Canà. Després de tota la narració acaba dient:
“Així va començar Jesús els seus senyals prodigiosos a Canà de Galilea. Així manifestà la seva glòria, i els seus deixebles van creure en ell.” (Jo 2,11)

Els miracles de Jesús van ser la font de totes les Epifanies.

Frederic Bassó