24 de febrer 2015

Assemblea de la Comunitat del mes de febrer: L'ètica de la compassió i la informació

Aquest mes l’assemblea fou diferent a les d’altres edicions, per diversos motius: pel canvi d’horari, ja que se celebrà a les 8 del vespre i no a les 9 com és habitual, però sobretot pel seu format i la temàtica que es tractà. Sota el títol “Dues visions no confessionals de l’ètica” el Dr.Joan Carles Mèlich parlà sobre “l’ètica de la compassió” i el Dr.Salvador Alsius, sobre l’ètica de la comunicació”.

El Dr.Mèlich, inicià la seva dissertació, confessant que no és fàcil definir què és la compassió, ja que la compassió no és un sentiment, ni un valor, ni una virtut. La compassió passa per les raons del cor, i no les de la raó. Més que entendre-la, és sentir-la. Fer-se compassiu és posar-se “al costat del que sofreix”. És ser capaç d’estar a la seva altura. La compassió és pura gratuïtat. És dóna a canvi de res.

La compassió té a veure amb l’amor. La compassió humanitza. Sempre que hi hagi compassió hi haurà humanitat. No es pot confondre amb la pietat, ni amb la justícia. El compassiu sempre es posa al costat de l’altre. La compassió demana comunió, contacte, abraçada. El ponent il·lustrà la seva explicació amb un fragment de l’obra de Tolstoi: "La mort d’Ivan Ilich", i amb la paràbola del bon samarità, segons el seu parer una de les pàgines més impressionants de la literatura universal sobre la compassió.

El Dr. Alsius, començà per anunciar que més que d’ètica de la comunicació ens parlaria de l’ètica de la informació. Evocà la Declaració dels Drets humans, i especialment el seu article 19, ja que és el paradigma d’una ètica contractual, que en un moment de la història ha arribat la humanitat. I a partir d’aquest text s’ha de fer la reflexió ètica. Pel ponent és preferible parlar de qualitat periodística, que d’ètica periodística, ja que una notícia de qualitat és una notícia ètica. L’ètica es visualitza amb dos plats de balances. En un, cal posar la llibertat a rebre i llibertat a emetre, i en l’altre plat, cal situar el dret a la seguretat, el dret dels menors, el dret al respecte de les creences, la dignitat personal. La notícia cal que sigui emesa amb llibertat, veritat, responsabilitat. També es referí al debat que existeix entre la llibertat d’expressió i els seus límits.

Acabades les exposicions hi hagué un animat debat per part dels assistents, on els ponents van poder “afinar” i explicar amb exemples concrets les seves tesis.
Fou una trobada que havia estat molt preparada durant temps per un grup de persones de la nostra comunitat, i que ens va confirmar la idea que és molt enriquidor conèixer les reflexions des d’una visió laica que hi ha a la nostra societat.

Per veure més imatges de l'Assemblea del facebook de Fragmenta Editorial ...