15 de febrer 2015

Reflexions a la Paraula de Déu

Sí que ho vull: queda pur

La lepra com a malaltia avui té curació, però hi ha mals en el nostre món que costen de curar. Analitzem-ne alguns. La incapacitat que tenim d’acabar amb les injustícies i desigualtats socials, la distribució de la riquesa injusta, les ganes de sobresortir, les malfiances que sentim envers els altres, el flagell de les guerres, els afanys de poder i protagonisme, el pensar en funció dels nostres interessos. Podríem seguir amb la llista.

Certament que fem moltes accions positives i també cerquem solucions per acabar amb les “lepres morals“ que ens fan mal. Però la presa de posició en contra dels mals no pot tenir treva, perquè el nostre món té urgència del compromís de totes les persones que sentim la necessitat, ara aquí i arreu, del cel nou i la terra nova. Els que intentem seguir Jesús ens hem de sentir urgits de manera especial en aquest objectiu de canvi radical. No serà fàcil, però cal revisar a fons el que estem fent perquè la fraternitat i la justícia progressin. Hem de demanar insistentment a Jesús com el leprós “Si voleu, em podeu purificar“. Jesús que sempre està disposat a servir ens hi ajudarà “Sí que ho vull“ ens ha dit en l’evangeli d’avui.

Jesús, en molts fragments dels Evangelis i en diversos autors, usa l’expressió “no ho digueu a ningú“. No sabem amb certesa què li passava pel seu interior. Potser la senzillesa. Potser no precipitar esdeveniments futurs. Tan se val. L’important és que amb la seva actitud solament hi ha una cosa remarcablement clara: el servei a les persones i en definitiva la capacitat d’estimar.

La nostra tebior i l’anar fent, tan propi de l’espècie humana, no ens fa sortir a cridar amb el nostre testimoni, tal com feu el leprós, i a proclamar davant tothom el que Jesús feia. Prenguem exemple hi siguem seriosos amb el nostre viure cristià. Que els ritualismes socials i religiosos no ens malmetin el que hi ha de genuí en la frescor de la vida del Mestre.

Diu l’evangeli de sant Marc que “la gent venia a trobar-lo de tot arreu“. Avui en el nostre món hi ha molts missatges i missatgers de tota mena, religiosos o no, però el que sí que tenim necessitat és d’oferir el missatge de Jesús d’una manera nítida amb el nostre testimoni. Com ens diu sant Pau que no siguem mai ocasió d’escàndol per poder ser portadors amb la nostra vida de la joia de l’Evangeli.

Ignasi Garcia i Clavel