12 de maig 2015

Sopar de la fam

En una de les trobades del Consell Pastoral de Sant Ildefons es parlà de la necessitat que a la nostra Comunitat es fessin alguns actes comunitaris, que visualitzessin la nostra solidaritat amb el més necessitats. Fruit d’aquesta deliberació es convocà pel dimecres dia 16 l’anomenat “Sopar de la fam”. I així es recuperava una tradició de “sopars de la fam” que havia organitzat la comissió de Justícia i Pau. Cal dir que aquest acte s’emmarca amb un seguit de gestos que la nostra Parròquia ha anat fent durant el curs 2014-2015. Cal recordar les col·lecta de Càritas, de Mans Unides, i la que es va fer en les Eucaristies de Nadal, a favor d'Estel Tàpia.

Es convidà Victòria Molins (Viqui pels amics), religiosa Teresiana, que des de fa molts anys treballa en el camp dels exclosos, especialment amb presos i amb joves drogoaddictes. Viqui també és una gran comunicadora, ha escrit més de seixanta llibres i cada diumenge publica un escrit a Catalunya Cristiana.

Victòria Molins ens feu una exposició on ens parlà de la seva experiència amb els més petits, i al mateix temps ens oferí les reflexions que a la llum de l’evangeli li suscita el seu contacte amb els exclosos.

Començà dient-nos que el fet més determinant en la vida de la persona és el seu lloc de naixement. Ens parlà de la dignitat que tenen el més pobres. Dignitat, en primer lloc, com a Fills de Déu, i també perquè aquests tenen els seus valors. Valors que no sempre són percebuts a primera vista. Cal estimar-los i relacionar-se amb ells per adonar-se de les seves qualitats.

Una de les primeres coses que va haver de fer quan començà a treballar en el quart món fou “canviar el xip”, ja que els marginats es regeixen per una escala de valors diferent de les persones “normalitzades”.

Els pobres han de ser per tots nosaltres una mostra vivent de les grans injustícies i desigualtats que hi ha a la nostra societat. Els pobres en la nostra societat fan nosa, i molt sovint són invisibles. Això és, passem pel seu costat i no ens adonem de la seva presència.

En l’exposició de Victòria Molins hi van haver moments molt emotius, quan ens explicà vivències d’ella amb presos i amb drogoaddictes. Així ens explicà la seva relació amb una persona condemnada per delictes sexuals. Com aquesta persona és conscient de la gravetat dels seus delictes i que li costa molt mantenir una relació normalitzada amb els seus companys de presó. I com en la Viqui ha trobat una persona amb qui pot parlar. El secret és, segons Viqui, estimar-los i no jutjar-los. També impressionà les paraules que va trobar en un dietari d’un drogoaddicte que es va suïcidar. Quan externament semblava que era una persona sense cap tipus de creença, es descobrí un escrit on des de la seva soledat, implorava i confiava en Déu.

Acabada l’exposició es feu el “Sopar de la fam”. Tots els assistents compartiren aigua i uns bastonets de pa, al mateix temps que aportaven un donatiu. Es recolliren 892 euros, que seran destinats a les institucions en què col•labora Victòria Molins, especialment, l’Escola Cintra i el projecte Itaca i Verdallar.