07 de juny 2015

Reflexions a la Paraula de Déu

Celebrem aquest diumenge la festa del Cos i la Sang de Crist, coneguda popularment com la festa del “Corpus”.

L’origen de la festa es remunta cap el segle XIII, i va sorgir com a reacció a algunes doctrines que negaven la presència real de Jesús en el sagrament.

Els temps han canviat i la festa d’avui és una bona ocasió, més enllà de discussions doctrinals, per valorar l’Eucaristia com a centre de la vida cristiana.

L’Evangeli que avui proclamem és un bon punt de partida. En el context del darrer sopar Jesús institueix l’Eucaristia. Un sopar que se celebra en unes condicions molt peculiars. És una Cena d’entrega de Jesús. Una Cena d’entrega traïdora per part de Judes. Una Cena de fugida i escàndol per part dels Deixebles.

Jesús beneeix, parteix i dóna el pa, i fa el mateix amb el vi. Dos signes messiànics. Amb el Pa i el Vi Jesús ens dóna el que és i el que té. Amb la donació total del Senyor, neix l’Església.

Participar en l’Eucaristia és entrar en comunió amb la vida, mort i resurrecció de Jesús. Ell és el Pa partit, trossejat i donat per a tots nosaltres. Ell se’ns dóna perquè tinguem la veritable Vida. La vida volguda per Déu. El que popularment anomenem vida eterna.

No és pot ser creient sense participar de l’Eucaristia. No és pot participar de l’Eucaristia sense acollir i interioritzar tota la persona de Jesús. No és pot combregar si ens oblidem d’aquells que són els més estimats per Ell, els pobres. No es pot rebre l’Eucaristia sense fer nostra la causa de Jesús.

L’Evangeli ho diu ben clar. L’Eucaristia ha estat instituïda per ser repartida, menjada i beguda. Quan celebrem l’Eucaristia anunciem la seva mort, proclamem la seva resurrecció i esperem el seu retorn. Tot el que no sigui això és lluny del Sagrament.

La participació i l’adoració a l’Eucaristia, dues formes importants de pregària, ens han d’ajudar a aprofundir més el sentit de la celebració. Ja que l’Eucaristia és per damunt de tot un veritable menjar i una veritable beguda per tots aquells que, com el Senyor, preguen i treballen per un món nou, pel món de la fraternitat, de la justícia, de la pau. L’Eucaristia és la penyora d’amor del Crist per la humanitat.

Josep m Jubany