27 de juliol 2016

Unes reflexions en temps de vacances

Redacto aquest escrit el dissabte dia 16. En principi la meva intenció era desitjar bones vacances a tots els que llegiu aquest Full, però l'actualitat s'imposa. L'atemptat del dijous dia 14, a Niça, i l'intent de cop d'Estat a Turquia, són primera pàgina a tots els noticiaris, i també és motiu de preocupació la incertesa de com acabaran les negociacions per un nou govern a Espanya. I en un àmbit més proper, també la política a casa nostra està plena d'incerteses. I aquí cal afegir-hi la situació econòmica, que no acaba d'aixecar el vol, i fa dos dies que m'han comunicat que el centre d'internament d'estrangers s'ha reobert desprès d'alguns mesos tancat per obres. De res han servit les protestes ciutadanes, l'oposició de la majoria del parlament català, les gestions de l'Ajuntament de Barcelona. I ho deixo aquí, però són moltes més les notícies preocupants.

Tot plegat, no ha de ser cap obstacle perquè us auguri a tots unes bones vacances, i en la mesura del possible us desitjo que descanseu, que recarregueu piles.

Com diu l'Eclesiastès, hi ha un temps per a cada cosa, i l'estiu és un bon moment per distanciar-se del tràfec de cada dia, i mirar-se l'actualitat amb una certa perspectiva, i adonar-nos d'allò que és essencial i del que, tot i essent important, no és el més determinant en la nostra vida.

És un temps per gaudir de la família, amb uns horaris diferents de durant el curs es pot aprofitar per conviure més, per parlar amb calma, i fins i tot es relativitza l'esclavatge del rellotge, i es pot perdre el temps i badar.

Ara bé, les vacances, també es poden aprofitar per parlar de Déu als fills menuts, als néts. Així, si se surt fora, tant a la platja com a la muntanya, es pot ajudar als més petits que contemplin la bellesa de la creació, i sense fer masses estridències, recordar-los que tot és obra de Déu.

Si es visita alguna ciutat o algun poble, és normal que s'entri a la Catedral, a esglésies, o ermites significatives. Aquests monuments ens evoquen la fe dels nostres avantpassats, i també serà bo explicar que aquests edificis no són només unes construccions artístiques, sinó que són un lloc de pregària.

Si es coincideix amb algunes de les moltes festes majors, que durant el mes d'agost hi ha en els nostres pobles, serà bo que els fem adonar com aquestes festes van sorgir al voltant de la devoció a la Mare de Déu o algun sant. I no oblideu que una festa major ens evoca tradicions multiseculars, i formen part de la nostra riquesa històrica.

I també per als adults potser és un moment per llegir, per comentar amb amics les notícies, per anar formant-se criteri propi, sobre les diferents situacions que vivim en els nostres dies, i replantejar-nos quin ha de ser el nostre compromís amb la societat, amb l'Església.

Bon estiu, a tots, i guardeu-vos de la calor.

Josep m Jubany