13 de novembre 2016

Reflexions a la Paraula de Déu

El llibre del profeta Malaquias, que és com la cloenda del missatge profètic d’Israel, ens parla, a la primera lectura, del dia del Senyor, que implantarà la justícia i durà la salvació als qui temen el seu nom. També ens ho proclama el salm responsorial d’avui: tothom ha vist la salvació del nostre Déu, i l’aclamen fins i tot el mar, els rius i les muntanyes “en veure que ve el Senyor, que ve a judicar la terra. Judicarà tot el món amb justícia, tots els pobles amb rectitud” (Sl 97, 9).

Pau, a la segona lectura, ens demana que imitem el seu exemple. Però ara no ens parla del seu compromís amb l’evangeli de Jesús ni de la difusió del seu missatge, sinó que demana imitació en un afer molt més quotidià: el treball, fins i tot nit i dia, per aconseguir la pròpia manutenció i no ser una càrrega per a ningú (2Te, 7-8). I recorda la frase que ja els havia repetit altres vegades: “Qui no vulgui treballar, que no mengi” (2Te, 10). I exhorta alguns, que viuen sense ordre, desvagats, i es fiquen on no els demanen, “que treballin en pau per guanyar-se el pa que mengen” (2Te, 12). Qüestions ben planeres, d’abast humà, que neixen de l’amor i el respecte als altres, cercant no ser-los una càrrega ni molestar-los ficant-nos-hi entremig. És a dir, treball i bona convivència.

I Jesús, a l’evangeli, anuncia la destrucció del temple i que hi haurà guerres i calamitats naturals abans de la fi, que encara trigarà a arribar. No ens hem de deixar seduir pels qui ens diguin que vénen en nom de Jesús anunciant que el temps és a prop, ni ens hem d’espantar. I parla també de la persecució que patiran els qui el segueixen, bona ocasió de donar testimoni. Fins i tot serem traïts per familiars i amics. I aquí ve una afirmació sorprenent de Jesús, que ens exigeix confiança absoluta en ell (la trobem també en una ocasió anterior del relat de Lluc: Lc 12, 11-12): no us prepareu la defensa, ja que us donaré saviesa i paraules, i no us podran contradir (Lc 21, 14-15). Serem odiats per causa del seu nom, però amb la perseverança salvarem la vida (Lc 21, 17 i 19). La justícia i la salvació de Déu per als qui temen el seu nom, nom de Jesús que ens pot comportar l’odi. Però per la confiança en la saviesa de l’Esperit i la perseverança, amb una vida quotidiana de treball i bona convivència, obtindrem la salvació.

Jordi Cors