24 de desembre 2016

Felicitació de Nadal 2016

Avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor.

Amics, amigues: Avui, en totes les celebracions escoltarem aquest joiós anunci que l'àngel adreçà als pastors, i no sols als pastors, sinó també a tots els homes i dones de bona voluntat.

Avui ens saludarem els uns altres amb un efusiu: Bon Nadal!

Bon Nadal! Tenim molts motius per felicitar-nos. Ens felicitem perquè, amb el naixement de l'Infant Jesús, Déu ha entrat a la nostra història. L'Emmanuel, Déu amb nosaltres, s'ha fet un com nosaltres, s'identifica amb cada home i dona. L'Encarnació de Déu dignifica la humanitat. Ja no ens és lícit menysprear ningú, per petit i miserable que sigui. Déu és amb nosaltres. És l'home. No es pot destruir cap home ni cap dona. No és permès d'humiliar ningú. No és permès d'odiar. Nadal és la gran festa de tots els homes i dones de bona voluntat.

Bon Nadal! Aquests dies es multiplicaran les trobades familiars i amb amics. És bonic asseure’s al voltant de la taula junt a persones que formen part de diferents generacions d'una mateixa família. Són dies que s'estimen molt les presències, es lamentem les absències, es recorden entranyablement les persones difuntes. Pels creients, aquests dies de Nadal són una mostra que és cert el que Maria, la mare de Jesús, va cantar en el Magnificat. El seu amor s'estén de generació en generació.
I enmig del brogit d'aquestes festes és bo que recordem els colpidors versos de Joan Salvat-Papasseit: Demà posats a taula oblidarem els pobres / -i tan pobres com som- / Jesús ja serà nat. / Ens mirarà un moment a l'hora de les postres / i després de mirar-nos arrencarà a plorar. Respectant les conviccions de tothom, per a nosaltres, els creients, el motiu de la nostra alegria, de les nostres festes, de les nostres trobades, és el naixement de Jesús. La gatzara, la compra de regals, els suculents dinars, no ens han de fer oblidar el dolor i els sofriments de tants. És més, aquests dies, cal que siguem conscients de la gran distància que hi ha entre el que nosaltres gaudim i el que molts sofreixen. Són dies per a la caritat en majúscules, per reafirmar el nostre compromís per un món més just, per no identificar-nos amb polítiques i economies insolidàries.

Bon Nadal!
Aquest és el meu desig més sincer per a tots els que formeu part de la comunitat de sant Ildefons, pels que ens veiem habitualment en les celebracions; pels que no podeu venir gaire sovint, però us sentiu identificats amb la nostra comunitat; pels qui per culpa de l'edat o de la malaltia ens seguiu des de casa vostra o des de la residència; pels que en algun moment heu compartit amb nosaltres, vivències, però ara us sentiu un xic o molt allunyats.

Bon Nadal! als infants i joves de l'esplai, de l’escoltisme, de les catequesis, felicitació que és extensiva als monitors, caps, catequistes i famílies.

Bon Nadal! a tots els qui participeu dels consells parroquials, dels grups de pregària i reflexió, als que dediqueu temps com a voluntaris a la nostra comunitat, als qui treballeu a la parròquia.

Bon Nadal! a les persones que heu vingut a casa nostra a cercar treball, a la borsa de treball; als que veniu a buscar ajuda al banc d'aliments Adrià Trescents; als qui sou atesos per Càritas parroquial, o heu vingut perquè us atenguessin al despatx parroquial
Bon Nada! als companys mossens de la nostra comunitat.

Bon Nadal! a tots!


Josep m Jubany, rector