24 de maig 2018

És al cel el meu papà?

És la pregunta que un infant, en Manuel, fa al papa Francesc. Així d’espontani i clar: “És al cel el meu papà? Succeeix durant la visita que Francesc ha fet en una parròquia de la diòcesi de Roma.

Entranyable, el diàleg entre ells, entre les llàgrimes d’un fill que fa poc que ha perdut el seu pare i l’acollida paternal d’un Papa que es posa al nivell del que és més petit, més feble... En Manuel, en el moment de fer la pregunta es posa a plorar i el Papa li diu: “Vine, acosta’t, Manuel. En la trobada arriba el consol de la fe i de l’amor. Comença el diàleg, abraçats. Llavors, Francesc comenta en públic, amb permís d’en Manuel, el to i el contingut de la conversa.

La preocupació de l’infant és si el seu pare, tot i ser ateu, és al cel. Impressionant la força interior que el mou a preguntar, però més encara l’estimació pel seu pare, a qui el vol al cel.

¡Quina forma tan neta i transparent d’amor, capaç de superar la barrera de la mort i tots el prejudicis que tantes vegades ens impedeixen obrir-nos a la fe!

Aquest pare, papà, ateu, ha volgut batejar els quatre fills. Sorprenent. Era un home bo -diu el Papa-. I roman la pregunta del fill: “És al cel el papà?” El papa Francesc es demana: “Com està el cor de Déu davant d’un papà així? Déu té un cor de papà. I, davant d’un papà no creient, que ha estat capaç de batejar els seus fills i donar-los aquest valor als seus fills, penseu que Déu seria capaç de deixar-lo allunyat d’Ell?”

Tots els assistents responen amb un “No!” unànime. El papa Francesc li diu: “Mira, Manuel, aquesta és la resposta! Déu segurament està orgullós del teu papà. Perquè és més fàcil batejar els fills sent creient, que batejar-los sent no creient. Segurament a Déu li ha agradat molt això que ha fet el teu papà. Parla amb el teu papà, resa al teu papà”.

Hi sobren comentaris. Cal admirar i reflexionar. Fer silenci. L’amor i el cel es troben, com s’han apropat l’amor d’un pare pel seu fill i l’amor d’un fill pel seu pare. L’intermediari, la solució, ha estat Déu, que és amor. El papa Francesc ho ha fet evident.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca
(Catalunya cristiana)